України фрегат "Гетьман Сагайдачний" вирушив на боротьбу з піратами

74
0

Вчора, 24 вересня, з Севастополя до берегів Африканського Рогу вийшов флагманський корабель Військово-морських сил України фрегат "Гетьман Сагайдачний". Незабаром він приєднається до сил НАТО, які здійснюють антипіратську операцію "Океанський Щит".

Хоча українські військовики вже понад 20 років беруть участь у міжнародних миротворчих операціях, вперше національний контингент долучиться до операції з протидії піратству на морі, пише ВВС. 

Як повідомив командир національного контингенту контр-адмірал Андрій Тарасов, планується, що фрегат "Гетьман Сагайдачний" прибуде до пункту базування у Джибуті 8 жовтня. Там український корабель приєднається до кораблів ВМС Норвегії та ВМС США, які зараз задіяні в операції Ocean Shield.

Командувач Військово-морських сил України адмірал Юрій Ільїн, проводжаючи моряків у похід, сказав, що за останні два роки до піратського полону потрапили 52 українських моряки з цивільних суден.

Місяці підготовки

Підготовка фрегата "Гетьман Сагайдачний" до участі в "Океанському Щиті" тривала декілька місяців. За словами командира національного контингенту контр-адмірала Андрія Тарасова, окрім технічної готовності корабля дуже велика увага приділялась логістичному та медичному забезпеченню.

У Севастополі створили Навчально-тренувальний центр морських операцій, першими слухачами якого стали саме члени екіпажу "Сагайдачного", морські льотчики та бійці підрозділів спеціального призначення, які увійшли до складу доглядових команд.

У цьому центрі вже пройшли відповідну підготовку офіцери та матроси корвета "Тернопіль", а також доглядової команди зі складу батальйону морської піхоти, які вже на початку жовтня черговий вирушать до Середземного моря для участі в операції НАТО Active Endeavor.

За словами контр-адмірала Тарасова, головними завданнями, які виконуватимуть українські військові моряки, буде захист торговельного судноплавства в районі Аденської затоки, Червоного моря та західній частині Індійського океану, догляд підозрілих суден, охорона гуманітарних вантажів, які надсилає Європейський Союз до країн Африканського Рогу та, відповідно, протидія піратству.

"Екіпаж корабля, гелікоптерний загін, доглядова команда під час навчань "Сі бриз" влітку 2013 року отримали оцінку експертів НАТО другого рівня та допуск до участі в операції", – сказав контр-адмірал Андрій Тарасов.

В активі - антитерористична операція

Екіпажі кораблів невеликих за чисельністю Військово-морських сил України вже мають досвід участі в антитерористичній операції НАТО Active Endeavor, що триває у Середземному морі.

Саме фрегат "Гетьман Сагайдачний" разом із корветом "Тернопіль" виходили на патрулювання у цій операції під оперативним командуванням НАТО.

У 2008 році фрегат з палубним гелікоптером та доглядовою командою на борту протягом трьох місяців виконував завдання у Середземному морі.

Фрегат "Гетьман Сагайдачний" був закладений на керченському суднобудівному заводі "Залив" незадовго до розпаду СРСР та призначався для морських частин Прикордонних військ КДБ. За радянською кваліфікацією це був прикордонний сторожовий корабель.

Його особливість - вертолітний майданчик та ангар. Увійшовши в 1993 році до складу Військово-морських сил України, корабель став флагманом флоту.

Першим його далеким походом у 1994 році стала подорож до французького міста Руан на святкування 50-річчя висадки союзних військ у Нормандії "Армада свободи". Потім "Гетьман Сагайдачний" побував з візитами у багатьох портах світ. Наприклад, 1995 року він здійснив похід до Об’єднаних Арабських Еміратів, де у порту Абу-Дабі взяв участь у виставці озброєння та військової техніки "Айдех-95".

А у 1996 році фрегат разом з великим десантним кораблем "Костянтин Ольшанський" здійснив перший в історії ВМС України трансатлантичний похід до берегів Сполучених Штатів Америки. Після "Сагайдачного" та "Ольшанського" такий же похід через Атлантику у 2000 році здійснив інший корабель українського флоту – "Славутич", який запросили на святкування Дня Незалежності США.

У березні 2011 року великий десантний корабель українського флоту "Костянтин Ольшанський" вивіз з охопленої військовим конфліктом Лівії близько двох сотень громадян України та інших країн.

Контр-адмірал Андрій Тарасов повідомив, що після участі в операції НАТО Ocean Shield, з січня 2014 року планується участь українського миротворчого контингенту на борту фрегата "Гетьман Сагайдачний" в операції Європейського Союзу з протидії піратству Atalanta. Повернення корабля до Севастополя заплановано на квітень наступного, 2014 року.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також