“Укртелеком” заговорив німецькою

17
0

Кінцевими власниками “Укртелекому” після приватизації стали п’ятеро громадян Австрії. Про це заявив сьогодні, 18 березня, голова Фонду держмайна Олександр Рябченко під час свого виступу в парламенті, коментуючи інформацію про те, що власником “Укртелекому” стала невідома кіпрська компанія.

“Коли компанія ЕСУ, дочірня компанія Epic, подала документи на приватизацію, разом з тим, як встановлює порядок подання документів, подана система контролю, кому що належить”, – зазначив він.

“В цій системі контролю зафіксовано, що покупець належить кіпрській компанії, а кіпрська компанія належить австрійській компанії, а австрійська компанія належить п’ятьом громадянам Республіки Австрія”, – наголосив Рябченко.

За його словами, “через кіпрську компанію, яка не є невідомою, власниками покупця є громадяни Австрії”.

Голова ФДМ також назвав імена цих людей і їхню частку в компанії: Гольдшейдер Пітер – 24%, Гольдшейдер Бріджит – 23,5%, Вурмбьок Густав – 24%, Вурмбьок Марина – 23,5%, Ланcшутцер Франц – 5%.

Крім того, коментуючи ціну продажу “Укртелекому”, Рябченко сказав: “До конкурсу приїздило кілька компаній з різних держав. В тому числі, скажімо так, і росіяни приїздили. Але ми з ними розійшлися в тому, яка має бути ціна”.

“Більшість компаній, які приїздили, казали і переконували мене, і я думаю, що і уряд, що “Укртелеком” більш як 8 мільярдів гривень не коштує, що він абсолютно не може бути зараз 10 мільярдів”, – зазначив він.

“Ми продали його за 10 і, я вважаю, що (за) більше ми не могли його продати”, – наголосив глава ФДМ.

Раніше повідомлялося, що незадовго до подачі заявки на участь в приватизації у покупця “Укртелекому”, в української компанії “ЕСУ” змінилися власники. Тепер вона на 100% належить кіпрській Epic Telecom Invest Ltd, засновники якої невідомі.

За кілька днів до подачі заявки на купівлю держоператора 100% статутного фонду “ЕСУ” перейшло від фонду Epic Advisors Ltd., що належить австрійцям, у власність нещодавно створеної на Кіпрі фірми Epic Telecom Invest Ltd. Про це повідомила газета “Деловая столица”. Видання не уточнює своїх джерел, але за даними “Дела”, зміна власника відображена в реєстрі підприємств Держкомстату.

Жодної інформації про засновників офшорної кіпрської компанії немає. Очевидно, що її міг заснувати австрійський концерн Epic, маючи на меті майбутній перепродаж компанії, про який представники компанії вже заявляли. Водночас цілком можливий і варіант того, що реальним власником “Укртелекому” вже через два місяці (термін переказу коштів за пакет держоператора ФДМ) може опинитися зовсім не австрійський концерн Epic, як заявляли чиновники, а будь-яка з компаній, що виявляли цікавість до приватизації.

“Коли австрійці йшли на подачу заявки, то могли заздалегідь зважитися на подібну реструктуризацію. Це логічний крок з погляду оптимізації оподаткування і корпоративної структури. Такі транзакції з податкового погляду набагато ефективніше проводити через кіпрську юрисдикцію, ніж через будь-яку іншу країну Євросоюзу.

Звичайно ж, не відкидається і варіант того, що EPIC вже не є реальним власником “ЕСУ”, і, відповідно, “Укртелекому”. Але чи так це, можна сказати, лише дізнавшись про кінцевих власників кіпрської компанії, а будь-якої публічної інформації про це немає, проте це припущення здається малоймовірним”, – вважає старший радник інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Іван Макушенко.

Нагадаємо, що 11 березня 2011 року ФДМ підписав договір купівлі-продажу телекомунікаційної компанії “Укртелеком” з дочірньою компанією австрійського фонду EPIC -”ЕСУ”.

Планується, що протягом 60 днів фонд отримає від покупця кошти за продаж держпакету.

За наслідками оцінки “Консалтингова фірма “Острів”, вартість 92,79% акцій “Укртелекому” становить 10 млрд 575,1 млн грн. Експертна оцінка перевищує стартову ціну акцій “Укртелекому” на 75 млн грн.

Згідно з вимогами законодавства, ФДМУ звернувся до “ЕСУ” як єдиного учасника в конкурсі з продажу пакету акцій “Укртелекому” з пропозицією придбати цей пакет саме за такою ціною.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також