УМДС більше не має права видавати закарпатцям «Посвідчення закордонного угорця»

27
5

Через нюанси у звітності про витрачені кошти віднедавна це право перейшло виключно до Генерального консульства Угорщини.

«КМКС дістав дозвіл видавати гарантійні листи для отримання шенгенських віз. Також раніше в компетенцію культурних товариств входила видача «Посвідчення закордонного угорця». Цим займалися в УМДС, але фонд, який фінансував організацію, не зумів відзвітувати повною мірою за витрачені кошти. Тому тепер видає такі посвідчення винятково Генеральне консульство Угорщини, а гарантійними листами переймається товариство угорської культури Закарпаття (КМКС)», – повідомив в інтерв’ю Старому Замку Генеральний консул Угорщини у Берегові Іштван Тот.

За інформацію Мукачево.net ці слова та низка інших заяв консула спричинила низку обурень в угорській громаді Закарпаття та вже почали обговорюватися в угорській пресі.

Про подробиці чвар в середині угорської громади – читайте невдовзі на Мукачево.net. 

Нагадаємо, що в минулому році угорська громада Закарпаття заявляла про тиск та перевірки з боку СБУ щодо осіб, які зверталися з проханням отримати посвідчення закордонних угорців, або клопотати про громадяство Угорщини. Більше про цю тему – читайте в розлогій статті Олександра Поповича.

 
 
Довідково:
 
УМДС – Демократична спілка угорців України.
КМКС – Товариство угорської культури Закарпаття.
 
Це дві громадські організації угорців на Закарпатті, які беруть активну участь в громадсько-політичному житті краю, зокрема і висувають кандидатів на виборах усіх рівнів. 

Коментарі

G
Geza

Такі посвідчення угорцям та іншим нацменшинам життєво необхідні. Справа в тому, що в деяких населених пунктах та районних центрах, особам неукраїнського походження в метрику брутально вписують українозовані імена, прізвища та по батькові. Це не відповідає міжнародним стандартам прав людини. Я ціною великих судових зусиль зміг прімітивам з відповідних відомств доказати, щоб ті повернули моє справжнє імя.

ІО
Іван Омелянович

Але дуже багато загадкового у видачі цих паспортів на території Закрпаття.Багато громадян, давно не угорці за походженням,навіть і не українці, отримали такі собі посвідчення нацменшин в Україні.Десь угорці дали прогалину, а тепер просто хотять привести все до порядку та контролю.

A
Ablak

С выдачей «Посвідчення закордонного угорця" уже давно не занимается ни УМДС, ни КМКС. Удостоверение выдает венгерские консульства.

Р
Русин

Тепер такі самі правила увести для мадярів з мадярщини і тоді побачимо кому це потрібно!

Р
рос

я розумію що ідуть вибори, та просто не розумію, УМДС головний опонет ЄЦ-у? така піар акція пішла проти них за останій період. якщо так то честь і слава їм, вони залишились єдині проти балог і я за них буду голосувати . всі партії здалися і не сміють виступити проти ЄЦ а лише мадяри МОЛОДЦІ! вот причина піару проти мадяр. купили всіх а мадярів не можуть вот і чроною політикою тиснуть на них, а в повідомлені не є ніякої новони це старі тьорки консультва, КМКС, ФІДЕС, Соціалісти, УМДС.

Читайте також