Уповноважений уряду Орбана: позиція Угорщини щодо освітнього закону непохитна

8
10

Про це заявив Іштван Грежа, уповноважений урядовець з питань координування співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю України, на «прес-сніданку» в селі Яноші цього тижня.

На запитання про ставлення угорського посадовця особисто та угорської влади в цілому щодо нещодавнього рішення Венеціанської комісії, пан Іштван Грежа відповів:

– Я був впевнений, що яке б рішення не прийняли у Венеціанській комісії, українські ЗМІ подадуть це як перемогу України. Натомість, угорська сторона в цьому питанні буде непохитна і всіма можливими засобами домагатиметься одного: права, які вже отримала угорська громада в Україні, не можуть бути у неї відібрані.

Водночас урядовець підкреслив, що влада Угорщини не лише не зазіхає  на бажання української влади навчити угорців України української мови, а й готова всіляко сприяти цьому, зокрема, профінансувати заходи, які необхідні угорській громаді України для вивчення державної мови. Іштван Грежа акцентував на тому факті, що ця позиція є консенсусом усіх політичних сил в Угорщині, і навіть гіпотетична зміна влади її не змінить. І допоки сумнозвісна сьома стаття «мовного закону» не буде змінена (причому саме в цьому законі, а не в додаткових підзаконних актах), охолоджені стосунки між Угорщиною та Україною не потеплішають. На жаль, продовжив угорський посадовець, в 2017 році Україна спробувала застосувати щодо угорської громади всі ті  утиски, які свого часу застосовували до «своїх» угорців уряди Словаччини, Сербії, Румунії – і з якими Угорщина також бореться. При цьому українці наче забули, що й самі були в схожому становищі, коли перебували в повній залежності від Росії.

При цьому, продовжив пан Грежа, Угорщина не припинить підтримувати фінансово та іншими способами угорців України,  а також інші громади Закарпаття, зокрема, й русинську – навіть якщо офіційний Київ цього не схвалює. Урядовець також підкреслив різницю у ставленні до угорсько-українських відносин закарпатських та загальноукраїнських ЗМІ. Останні, на його думку, почали досить вороже ставитись як до Угорщини, так і до угорської громади в Україні, тоді як регіональні медіа, будучи значно краще обізнаними в ситуації, подають інформацію адекватно.

На питання, чи не є нинішня політика уряду Угорщини відносно фінансування проектів, спрямованих на угорців закордоння, предметом критики опозиції (адже Угорщина не така багата країна, і ці гроші можна було б витрати на внутрішні потреби), Іштван Грежа поінформував: бюджет Угорщини складає 13 трильйонів форинтів, і з цієї суми близько 1 %  витрачається на національну політику підтримки угорців в інших країнах, зокрема, й в Україні. І цей відсоток ніколи не був предметом критики, тим більше, що ці гроші опосередковано працюють й на економіку самої Угорщини.

Щодо майбутніх виборів, то Іштван Грежа, будучи представником нинішньої правлячої партії FIDESZ, виразив впевненість в її черговій перемозі, оскільки колишні опозиціонери знаходяться в практично розбитому стані, і треба примудритися «наламати дров», аби ці вибори, які відбудуться 2018 року, програти.  Економіка Угорщини стабільно зростає, країна стала осередком безпеки в Європі, що відобразилося, приміром, на стані туризму – іноземних відвідувачів країни, яких і так не бракувало, стало більше на 30 %  І цей курс на стабільність та безпеку Угорщина продовжуватиме й надалі, залишаючись, які і колись в минулому, форпостом Європи на шляху ісламізації. Угорщина, як і вся Європа, має й в майбутньому залишатися християнською країною, адже навіть нинішні атеїсти прагнуть жити за принципами християнської моралі – заявив Іштван Грежа.

Коментарі

РБ
русин без примисі хахла

помоему то е насильна асимиляція мадяр як колись сталін робив з русинами

Z
Zoltan

Те що ти пишеш російською вже багато про що говорить. І таки так, навкруги вороги. Якщо ти не знав, у країн не буває друзів. У країн бувають тимчасові союзники, конкуренти і вороги. І тільки ті нації які усвідомлюють цей дуже простий незаперечний факт і діють ТІЛЬКИ згідно СВОЇХ ІНТЕРЕСІВ, тільки такі нації процвітають. Вони шукають тимчасових союзників щоб долати спільних ворогів, але союзники це не друзі, просто цілі тимчасово співпали. Для того щоб стати сильною нацією треба це усвідомити і відстоювати свої інтереси. І як би ти не хотів скласти враження що ми налаштували всіх сусідів проти себе - це не так. Зараз саме Угорщина це та країна яка налаштувала сусідів проти себе і на Угорщину дуже скоса дивляться в Євросоюзі. І від косих погляді до конкретних дій вже дуже небагато залишилося.

Є
Євген

Адмірал Орбан насамкінець загойдається на сонечку у екзилі як Горті (недоНаполеон) Ё!

ЩУ
щирий українець

Дуже скоро всі українці будуть шкодувати про свою недалекоглядну мовну політику, бо всі будуть вчити справжню державну мову господарів тих,хто живе в Україні , а саме ідіш і євріт.Президент Петро Порошенко правильно сказав, що Україну зробили євреї.Уряд Ізраїлю та міжнародні єврейські організації цілком відтримують такі прагнення українського народу.Ле хаїм, ізбранні

Z
Zoltan

Эв(гений) ты прав, кругом одни враги: Россия, Беьларус, Полща, Словакия, Венгрия Румуния, Молдова, даже Сербия, Болгария и Греция...

К-
Карпато - словин

Но а нашто заставляти ? Якьій смьісл ? Вам у того што ? Нормально , вшитко вповів сись мадярський чиновник . щи раз перечитайте што увін вповів ,а не лиш заголовок .

З
Закарпатець

Дуже скоро ці орбани грежі будуть шкодувати про свою недалекоглядну політику, бо всі будуть вчити державну мову хто живе в Україні , а уряд Угорщини програє цю тупу війну.

М
ми

Та ззуйтеся, у мене зять мадяр і вчиться добре говорити українською мовою, я українка і залюбки вчу угорську. І ніяких істерик ні в кого нема, крім великих угорських мужів.

В
вiталька

Ну, тут і нічого сказати, мадяри, на відміну від бандитів-бариг на чолі з парашенком, працюють НА свою країну, кончітоси в верховній зраді в києві лише крадуть, і платять повіям з каналів, шоб ті лапшили не перестаючи всяку єресь народу.

Є
Євген

Кругом вороги = у Словаччини, Сербії, Румунії, мабуть і в Австрії й Німеччині, тепер і в Україні...така халепа у воєнне времня...куди ж мадяронам подітися...який ЖАХ!!! Тре на пілоні станцювати - мо' зарадить ;)

Читайте також