Уряд обділив матерів

3
0

Напередодні «професійного» свята жінкам урвався терпець

Не 130, а 557 гривень допомоги повинен щомісяця виплачувати уряд для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Про це вже не одноразово повідомляли українські ЗМІ, зокрема й «СЗ «Паланок». У законі про бюджет закладено цифру у 130 грн., але ст. 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і видатками, обумовленими народженням і похованням» зазначає, що розмір цієї виплати визначений не меншим від розміру прожиткового мінімуму встановленого законом, тобто зараз це 557 грн. (на дітей віком до 6 років).

 Однак урядовці старанно не помічали цього порушення прав матерів і відреагували тільки на відкрите звернення 100 українських мам (і татусів) з різних регіонів,  оприлюднене цього тижня, напередодні Дня матері.

 У зверненні зазначається: «Цю цифру (130 грн.—Авт.)  потрібно, можливо, написати декілька разів, або виділити її більшим шрифтом, щоб Юлія Тимошенко усвідомила цинічність цієї суми. Цікаво, невже дипломовані економісти і фінансисти, що розробляли та затверджували цей розмір, не змогли розрахувати, що це всього 4 гривні 30 копійок на день!

 Зараз по всій країні проходять суди мам за позовами до Управління праці та соціального захисту населення, щоб відновити справедливість і можливість отримувати допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років у розмірі прожиткового мінімуму, що гарантується Конституцією.

Але суди, здебільшого, ігноруючи Основний закон, закони та обов’язок судової влади на незалежність та неупередженість, відмовляють у відновленні наших прав. Представники управління, нехтуючи своїм обов’язком захищати, посилаються на неможливість платити через економічну кризу в країні та відсутність коштів у бюджеті.

Шановна Юлія Володимирівна, дайте відповідь – чому уряд вирішив латати дірки коштом незахищених верств населення – дітей, жінок, що перебувають у декретній відпустці, пенсіонерів, безробітних та малозабезпечених?»

 Тимошенко відреагувала як завжди з подивом, мовляв, не знала, негайно розберемося. Хочеться сподіватися, Юлія Володимирівна порахує також, що за кошти, які виплачуються нині для догляду за дитиною можна придбати хіба одну ниточку в одному з її численних убрань.

 Отаке у нас свято – як і часто, зі сльозами на очах.

 

Лариса ПОДОЛЯК  

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також