Ув'язнений закарпатський коваль на зоні заробляє 2000 грн в місяць

13
0

«Сегодня » побувала у чи не самому незвичайному сільгосппідприємстві Одеської області - Ширяївському виправному центрі № 111 Одеського управління держдепартаменту з питань виконання покарань. Центр створено для ув'язнених виправних колоній, які «стали на шлях виправлення ».

 Ув'язнені працюють на полях і в майстернях практично без охорони, строєм не ходять, одягнені в «курортні » шорти та майки, а колючий дріт тут лише символічно присутній на парканах «житлової зони» - корпусів, де зеки сплять і відпочивають.

У кожній кімнаті 3-поверхового корпусу гуртожитку Ширяївського центру - телевізор і 4 ліжка. Робочий день починається о 8 ранку, підйом - о 6. Потім - прибирання та сніданок, після якого всі розійдуться по робочих місцях. Найцінніші кадри мають свої майстерні. Так, одного з ув'язнених - вмілого механіка навіть прозвали «міністром МНС», за те, що він буквально з брухту зібрав діючу ... пожежну машину, яка стала основою для добровільної пожежної дружини колонії. Особливо цінним фахівцям адміністрація центру навіть дозволяє знімати в сусідньому селі Орджонікідзе квартири для себе і своїх сімей.

Один з майстрів - місцевий «лівша», коваль із Закарпаття Василь. «Відбуває покарання за розбійний напад. Відмотав вже 7 років, залишилося 1,5 року, але розраховує на умовно-дострокове звільнення, - зізнався нам коваль. - Живу в селі з дружиною і 13-річним сином». Після звільнення Василь розраховує тут і залишитися - керівництво колонії пообіцяло прикупити йому сучасне обладнання в кузню і дати помічників, якщо він продовжить працювати в центрі. З металу коваль може зробити все - від вишуканого канделябра до кованих в стилі «бароко» воріт. «До Васі - черга бізнесменів із замовленнями на ажурні решітки, ворота для особистих вілл. Такої краси не роблять ніде », - стверджує Олександр Адзеленко.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також