Ужгород урочисто вклонився Великому Кобзареві (ФОТО)

10
2

За ініціативи закарпатських національно-демократичних партій та організацій, 9 березня 2011 року, в місті Ужгороді біля пам’ятника Тарасу Шевченкові, відбулося урочисте відзначення 197-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря.

Вклонитись та покласти квіти до підніжжя пам’ятника українському пророкові, прийшло чимало  українських патріотів, борців за незалежність кінця 80-х та початку 90-х років, тих, хто незгоден із реаліями і ті, кому не байдуже майбутнє Української Держави.

На фоні музичного супроводу твору Кобзаря «Думи мої, думи мої…» урочистий мітинг розпочав голова Закарпатської обласної організації ВУТ «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка Володимир Піпаш. Звернувшись до присутніх з пам’ятним словом «про українського генія і пророка Т. Шевченка, він наголосив про необхідність: гуртуватися під гаслами Шевченка для порятунку України та всього українського перед загрозою узурпації влади; боронити національний інтерес та демократичні завоювання; стояти на захисті прав людини; недопущення повернення України в російсько-імперське ярмо».

З промовами, також, виступили й представники політичних партій – заступник голови Закарпатської обласної організації Української Народної Партії Микола Нечитайло, голова Закарпатської обласної організації «Реформи й Порядок» Іван Берец та заступник голови Закарпатської обласної організації Народного Руху України  Олександр Черепаха. Згадавши пророчі слова Кобзаря та його заклик до об’єднання і будівництва могутньої держави, всі вони говорили «про необхідність згуртування та спільних дій українських патріотичних партій та громадських організацій задля захисту українських національних цінностей, мови та культури, а також демократії».

Урочистості продовжились читанням «Заповіту» різними мовами (рідною українською, англійською, німецькою, російською та угорською), яке виконувалось учнями: Орелецькою Олесею, Папп Ласлом, Туряницею Михайлом Ужгородської Лінгвістичної гімназії ім. Т. Г. Шевченка.

Борис Дерда – артист закарпатської Філармонії та народний поет Закарпаття Микола Гнатюк декламували вірші та шевченкіани наводячи паралелі з сьогоденням, висловлюючи особливу шану Кобзареві. Окрім цього, біля пам’ятника Тарасові, лунали пісні: Т. Петриненко «Україна» у виконанні Сергія Юзьківа, пісня «Україна» у виконанні Товтина Владислава та хору Греко-католицького  Кафедрального Собору під керівництвом Ярослава Кирлика.

Свято завершилось молебнем, який провів Єпископ Ужгородський та Закарпатський Кирил УПЦ КП.

По закінченню дійства учасники одноголосно прийняли Резолюцію мітингу національно-демократичних сил Закарпаття під гаслом «Доборолась Україна до самого краю...», в якій зазначили, що «внаслідок діяльності відверто антиукраїнської політичної сили партії Регіонів на чолі з обраним менш як половиною українського народу Президентом, засвідчує про повернення до «кучмізму». Україна знову опинилася в стані системної кризи».

«Гасло «покращення Вашого життя вже сьогодні» обернулося пограбуванням широких мас, зрадою національним інтересам», - вважають мітингуючі. Саме тому, у резолюції вони вимагають: неухильного дотримання конституційної норми про державність української мови; негайної відставки Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Д. Табачника; від місцевої влади  - прозорої, чіткої політики у питаннях тарифів на транспорт, житлово-комунальні послуги; від ВР законодавчої заборони спорудження в Україні пам’ятників, які увічнюють колишній колоніальний статус країни та прославляють її гнобителів.

Додатково прийнято рішення про створення спільного громадського оргкомітету з нагоди відзначення 20-ї річниці незалежності України.

Коментарі

В
Вітя

Було гарно!

R
rextwerse

Hi looks cool and nice Where should i start reading? ...?? thanks

Читайте також