Ужгородські студенти-історики провели наукові конференції

20
1

Другий рік на історичному факультеті УжНУ діє студентське наукове товариство «Кліо». Роботою студентів керує кандидат історичних наук, доцент Юрій Данилець.

29 листопада 2010 р. наукове товариство «Кліо» провело науково-практичний семінар «Актуальні питання археології та стародавньої історії». У ході семінару доповідачі ознайомили учасників та гостей семінару зі своїми дослідженнями, які стосувалися наступних проблем: «Надбання культури Вавилону (Д.Андрійцьо), «Самогубство давньогрецького героя Аякса (деякі археологічні паралелі)» (Й.Кобаль), «Озброєння кельтів. Тактика ведення бою» (М.Сенинець), «До питання про політичний розвиток Закарпаття у VIII-IX ст.» (Д.Хрізман), «Гладіаторські бої у світлі археологічних джерел» (В.Варга), "Вторгнення галлів у Рим (IV ст. до н.е.)» (М.Ваш), «Проникнення печенігів на територію Верхнього Потисся» (Р.Калинич). Кожен виступ викликав гостру дискусію та чимало запитань від присутніх.

Черговим науковим заходом стала студентська науково-практична конференція «Актуальні питання історичного краєзнавства», яка відбулася 13 грудня 2010 р. Співорганізатором конференції виступила кафедра історії України, викладачі якої читають нормативний курс «Історичне краєзнавство». Учасників конференції привітав Василь Міщанин, який наголосив на важливості дослідження історії Закарпаття та проведення подібних заходів.. З доповідями на науково-практичній конференції виступили студенти-магістри історичного факультету. Були заслухані та обговорені наступні доповіді: «Михайло Лучкай (коротка біографія та аналіз окремих праць) (С.Березнай), «Іван Пастелій (1741-1799)» (Гардубей К.), «Ю. Гуца-Венелін (коротка біографія та аналіз окремих праць) (О.Кичак), «Ю.Жаткович – церковний діяч та етнограф» (А.-Г.Липчей), «Олександр Духнович» (Ю.Павлишинець), «Життєвий і творчий шлях Михайла Андрелли» (Г.Фулитка), «Суспільні перетворення в Австрійській імперії у працях Михайла Лучкая» (О.Шершун), «Джерела з історії греко-католицької спільноти у фондах Державного архіву Закарпатської області» (Д.Штерр).

Крім названих конференцій учасники наукового товариства взяли участь у зустрічі з Надзвичайним та Повноважним Послом Великобританії в Україні Лі Тернером та зустрічі із архієпископом Мукачівсько-Ужгородським Феодором.

За словами доктора філософії, доцента Юрія Васильовича Данильця, наразі студенти-історики працюють над підготовкою підсумкової студентської науково-практичної конференції.

Коментарі

ТГ
Темний гуцул

Та видно Данилець якесь там православноє брацтво на істфаці створює!!!

Читайте також