Ужгородський музей народної архітектури та побуту "омолоджується"

10
0

У Рік культури

В історичній частині Ужгорода, на південному схилі Замкової гори, поряд із середньовічним замком, розташований один із перших на Україні музеїв просто неба — Закарпатський музей народної архітектури та побуту.

Ця унікальна скарбниця пам`яток народної архітектури Закарпаття формувалася, розвивалася і збагачувалась творчою думкою будівничих попередніх поколінь і коріннями своїми сягає у давньо - слов`янську і староукраїнську основу.

Нинішнім своїм життям музей зобов`язаний, в першу чергу, колективу науковців, для яких музейна справа стала справою життя і яких очолює жінка, що душею і серцем, своїми знаннями надихає їх на творчу працю. У розмові з директором музею Габріелою Василівною Андял дізнався, що нещодавно вона була учасницею поїздки до Сполучених Штатів Америки, де разом з групою спеціалістів проходила стажування в місті-побратимі Ужгорода - Корвалісі. Розповідає про враження від перебування в США, говорить про ставлення американців до своєї країни, природи, нацбагатств. Вражена станом музеїв, де побачила, в першу чергу любовне ставлення до музейних експонатів. Чимало запозичила цікавого. Повна ідей реорганізувати музей в Ужгороді, щоб він став ще більш привабливим для відвідувачів.

Сьогодні у музеї розпочато ремонтні роботи, які фінансує облдержадміністрація. Це радує директора, яка щиро вдячна за матеріальну підтримку держави. У Рік культури музею повезло знайти спонсора в особі держави, за що колектив цуже вдячний. Це надихає працівників на ще більш творчу роботу по збереженню і відтворенню музейних експонатів. Колектив шукає нові форми роботи.

Володимир ДОБРЯНСЬКИЙ, "Репортаж"

Закарпаття онлайн

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також