Ужгородці полюють на «потяг смерті»

3
0

або Зелені проти техногенних катастроф

В Ужгородському прес-клубі реформ Закарпатська обласна організація Партії Зелених України презентувала акцію «Полювання на потяг смерті», мета якої – привернути увагу громадськості до перевезення радіоактивних вантажів територією країни. Про це 7 вересня повідомив власкор ЗІКу.

Представники Партії Зелених вважають, що кожного дня сотням українців загрожує небезпека стати жертвами техногенної катастрофи рівня другого Чорнобиля, – повідомили голова ЗОО ПЗУ Василь Блистів та секретар ОО ПЗУ Тамара Петьовка. Оскільки сьогодні в Україні, за даними ПЗУ, накопичено близько 120 млн тон відпрацьованого ядерного палива, тобто на кожного жителя наразі припадає 2,5 кубічних метрів. Національний комітет з радіаційного захисту зафіксував, що минулого року територією України було перевезено ядерне паливо шістьма потягами, хоча згідно відповідних угод передбачено лише 1-2 транзити на рік. Експерти стверджують, що навіть ті 15 тон, які перевозить один потяг, у разі аварії спричинять викид радіації значно більший, ніж горезвісний чорнобильський викид.

Для Закарпаття більш небезпечним є транспортування хімічних відходів, до прикладу, сумнозвісного «преміксу», – підкреслив Василь Блистів. «У вирішенні екологічних проблем нашого краю ми великі надії покладали на міністрів з питань надзвичайних ситуацій, які родом із Закарпаття. Коли ще був В.Балога, потім Н.Шуфрич, але далі вивчення ситуації справа не рушала», – поскаржився головний «зелений» області.

Тамара Петьовка також розповіла про оголошений ПЗУ конкурс, за яким перший, хто встигне сфотографувати «Поїзд смерті» отримає винагороду – мандрівку в Данію, екологічно найчистішу країну. Конкурс має на меті підвищити громадянську активність українців, –переконані «зелені».

Василь Блистів також зауважив, що в Україні стало модним включати до передвиборчих програм екологічну складову. Однак до екологічних програм майже ніхто не підходить комплексно.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також