Ужгородцям представили творчість Олександра Грабаря (ФОТО)

35
0

16 серпня о 15:00. Відбулася тематична виставка з нагоди 130-річчя від дня народження відомого закарпатського натураліста й орнітолога Олександрі Грабаря, любителя і знавця природи Закарпаття".

Відкрила виставку її автор, завідувачка відділу природи Закарпатського краєзнавчого музею, Руслана Джахман.

Виставка побудована на основі експонатів з фондів та  бібліотеки закарпатського краєзнавчого музею. Також ряд експонатів передала внучка Олександра Грабаря. Всі ці фотографії та документи висвітлюють певні періоди з життя та діяльності науковця. Зокрема, навчання в Ужгородській гімназії, Будапештському університеті, роботаув Ужгородській гімназії і роботу в Закарпатському краєзнавчому музеї.

Виставлено багато оригіналів наукових праць Олександра Грабаря, зокрема, і першу його наукову статтю  про гніздування уральських сов. Стаття вийшла ще 110 років тому угорською мовою. Зараз же ав музеї можна ознайомитися з її перекладом українською. Також представлено працю "Птаство Закарпатської Русі". Це чи не найбільш цитована орнітологами праця. Вона перекладена чеською та російською мовою. "Особливу увагу вчений віддавав хижим птахам", - зазначила пані Руслана. 

Протягом життя Олександр Грабарь також виготовляв таксидермічні скульптури птахів, деякі з котрих експонуються на виставці. Тут представлені дуже рідкісні види птахів, як от коровайка, косарка чи журавель сірий, котрі за Закарпатті більше не водяться. 

Ім’я вченого, на жаль, довго було забутим. Лише починаючи з 90-х років про нього поступово почали згадувати. А зараз завдяки угорському консульству вдалося нарешті встановити меморіальну дошку на будинку вченого, що по вулиці Лучкая.

Генеральний консул Йожеф Бочкої висловив радість з приводу даних подій і зазначив, що Олександр Грабарь був справжнім патріотом свого міста  і добрим фахівцем своєї справи.

Науковий співробітник Закарпатського краєзнавчого музею Йосип Кобаль на офіційному відкритті виставки презентував свою книгу, присвячену памяті Олександра Грабаря. Книга вміщає біографію, автобіографію, праці вченого, некролог, тощо. Її можна придбати на касі Ужгородського замку.

Знаний закарпатський художник Володимир Микита розповів про творчий спадок Олександра Грабаря, адже на виставці також представлені живописні роботи вченого. Це і зображення природи, і тих же диких птахів. За словами пана Володимира, котрий був особисто знайомим з паном Олександром, він був у свій час враженим талантом цієї людини, адже освоїти для себе декілька живописних технік та ще й вкласти душу у свої картини може не кожен. Звісно професійним художником пан Грабарь не був, але його роботи яскраво демонструють всю ту любов до природи, яку він проніс через ціле життя.

Всі бажаючі мають змогу відвідати виставку до 16 вересня за  адесою м.Ужгород, Ужгородський замок, вул. Капітульна, 33. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також