В Мукачеві презентували книгу про монаха-василіана, який похований в монастирі на Чернечій горі (ВІДЕО)

15
0

У Мукачеві презентували книгу, присвячену праці отця Анатолія Кралицького - найвизначнішого історика і публіциста другої половини XIX століття Василіянського чину.

Отець Анатолій Кралицький 25 років був ігуменом Мукачівського Василіянського монастиря святого Миколая на Чернечій горі, саме тут були створені більшість його робіт, і саме тут він похований, цьогоріч виповнюється 130 років від смерті отця Кралицького. Він був найвизначнішим істориком і публіцистом другої половини XIX століття Василіянського чину.

«Ми діти преславної України і незабутнього Запорожжя, то як же нам не ревнувати про своє?» – писав отець Анатолій Кралицький. 25 років він був ігуменом Мукачівського василіянського монастиря на Чернечій горі, де створив більшість своїх робіт. Саме там, на Чернечій горі, у крипті, він і був похований. Цьогоріч виповнюється 130 років від дня його смерті.

За свої роботи отець Анатолій Кралицький нерідко був переслідуваний, тому часто писав під іншими іменами. Українському історику та релігієзнавцю Володимиру Морозу знадобилося 5 років, щоб зібрати в одну книгу унікальну спадщину отця Кралицького, яка більш ніж сто років була розкидана по численних часописах, архівах та бібліотеках.

Автором-упорядником книги став тернополянин Володимир Мороз – науковий співробітник Інституту історії церкви УКУ. Працям отця Кралицького для створення цієї книжки Володимир присвятив п’ять років. Все почалося у 2017 році, з Мукачівського монастиря отців Василіян, книга про отця Анатолія Кралицького зародилася завдяки спільній праці про постаті чину святих василіянів.

У книзі зібрані історичні праці, публіцистика, листування, етнографічні праці, спогади отця Анатолія Кралицького. Окремо на сторінках книги відведено місце для Мукачева та його околиць. За свої роботи отець Анатолій Кралицький нерідко був переслідуваний, тому часто свої роботи йому доводилося писати під іншими іменами.

У цій книзі автор зміг постати постать Кралицького так, що він говорить до нас сучасною зрозумілою мовою. Шукати записи про отця Анатолія Кралицького довелося від Канади до Києва.


За словами отців Василіян, для них постать отця Анатолія Кралицького є прикладом монаха-натхнення, який і сьогодні надихає продовжувати його працю.

Завдяки співпраці з Василіянським чином святого Миколая, Інституту історії церкви, а також людям, які працювали над літературною редакцією та художнім оформленням, вдалося зібрати унікальний матеріал про життя та діяльність отця Кралицького.

З книгою можна ознайомитися на полиці міської бібліотеки. Видання вийшло тиражем у 200 примірників. Після презентації усі бажаючі могли її придбати з автографом автора.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також