В Тячеві урочисто представили вуличні скульптури (ФОТО)

22
0

Як відомо, пленер скульптури у Тячеві зібрав дев’ять майстрів з різних міст України. Талановиті народні митці упродовж трьох тижнів працювали на площі Поштовій, де втілювали свої авторські ідеї, даровані чудовими краєвидами Тячівщини, працьовитими людьми, дивовижними образами у скульптурах з каменю.

Скульптори натхненно намагались увіковічнити неповторну красу й самобутність древнього міста, прикрасити його філософськими, міфічними, природними мотивами, надати місту витонченого мистецького шарму… Аби перетворити  брили новоселицького мармуру на історію першого «Диво-каменю» в Тячеві.

У понеділок, 18 липня, на площі перед районним Будинком культури відбулась урочиста подія – учасники скульптурного пленеру презентували авторські витвори.
 
Привітала шановних учасників дійства, запрошених та гостей знакової події керуюча справами, секретар виконкому  Тячівської міської ради О.В.Решетар. Ольга Василівна відмітила, що  три тижні поспіль, на площі відбувався пленер скульптури «Диво-камінь», в якому брали участь заслужені та народні митці з різних міст України. Відтак, представила шанованих учасників пленеру. Ними стали: Марина Товкач, молодий і перспективний скульптор з м.Запоріжжя; Іван Фізер, Заслужений художник України, член Національної спілки художників України, професор Черкаського Національного університету ім. Б.Хмельницького; Віктор Крючков, член Національної спілки художників України, скульптор з м.Черкаси; Богдан Корж, член Національної спілки художників України, лауреат обласної премії ім.Й.Бокшая та А.Ерделі, скульптор з Ужгорода; Тарас Корж, молодий і перспективний художник з Ужгорода; Андрій Дацко, скульптор і архітектор зі Львова; Сергій Радько, член спілки народних майстрів України, Заслужений майстер народної творчості, скульптор з м.Черкаси; Роман Кикта, молодий і перспективний скульптор, магістр з м. Дрогобич; Іван Демян, член обєднання «Митець Верховини», скульптор із с.Велятино Хустського району.
 
Пленер скульптури - один з багатьох проектів, ініційований Тячівським міським головою І.І. Ковачем. Звісно, його реалізації передувало здійснення міською радою цілої низки організаційних заходів: створення оргкомітету, затвердження Програми, Положення, кошторису видатків, запрошення скульпторів, вибір та придбання матеріалу... І ось результат - звичайні масивні камені за чудовим задумом митців та у їх вмілих руках, під дією світла і променів, – перетворилися у справжні дива.
 
Для відкриття виставки скульптурних творів слово виголосив перший заступник Тячівського міського голови – І.Я. Клебан. «Сьогодні ми є свідками унікальної події для Тячева  – відкрито виставку скульптур, представлені чудові роботи геніальних майстрів, обдарованих талантом від Бога. Їх витвори будуть встановлені на центральних площах міста. У рамках пленеру здійснено прекрасну справу – дивовижні фі­гури з каменю стануть окрасою міста. Щиро дякую всім учасникам пленеру за проведену роботу»,– зазначив Іван Ярославович. Він також  висловив подяку депутатам міської ради, членам координаційної ради, активу міста, всім хто доклав зусилля для проведення пленеру у Тячеві та взяв участь в урочистому дійстві. Згідно розпорядження Тячівського міського голови І.І.Ковача було відзначено роботи скульпторів. За чудовий творчий дарунок мешканцям та гостям Тячева перший заступник міського голови вручив учасникам пленеру дипломи та пам'ятні подарунки від міської ради.
 
Від групи скульпторів слово мав член Національної спілки художників України, лауреат обласної премії ім.Й.Бокшая та А.Ерделі, скульптор із Ужгорода Богдан Васильович Корж. Він подякував керівництву міськради за хорошу організаційну роботу і висловив сподівання на продовження  доброго мистецького започаткування в Тячеві вже  наступного року. Представлені роботи на пленері переконливо засвідчили, що для створення скульптур підходить новоселицький мармур також.
 
Тячівці були очевидцями щоденної клопіткої праці скульпторів, тож своїми враженнями від побаченого поділився депутат Тячівської районної ради, член активу м.Тячів – В.М. Куля. «Незвичайна подія для міста представляє дев’ять чудових витворів мистецтва, які прикрасять площі міста й будуть милувати погляди жителів та гостей Тячева», – зазначив Василь Михайлович. А також від громади міста подякував скульпторам за їх втілені творчі задуми та керівництву органу місцевого самоврядування за організацію культурно-мистецького заходу.
 
Почесне право відкрити виставку скульптурних творів надано першому заступнику міського голови І. Я. Клебану та члену Національної спілки художників України, скульптору з Ужгорода Б.В. Коржу. Церемонію відкриття ознаменувало традиційне перерізання стрічки.
 
Надалі учасників пленеру було запрошено до представлення скульптур, а гостей та жителів міста до цікавого перегляду та фотографування на згадку.
 
Таким чином, роботу пленеру «Диво-камінь» підсумувала виставка творів мистецтва - скульптур із каменю. «Давній Тячів» (автор – Сергій Радько), «Володар гір» (Іван Фізер), «Дух гори» (Марина Товкач), «Тиса» (Богдан Корж), «Сон» (Тарас Корж), «Народження тячівського ангела» (Віктор Крючков), «Сірен»(Роман Кикта), «Замріяна» (Іван Демян), «Час збирати каміння» (Андрій Дацко) – ось творчі роботи талановитих скульпторів, які стали окрасою та мистецьким надбанням Тячева. 
 
Дев’ять диво-витворів, створені скульпторами для міста, різні за формами та задумом, але однаково щиро відтворюють найвищі почуття, даруючи перехожим найкращі емоції. Головна ж мета проекту «Диво-камінь» – зробити Тячів кращим та естетично привабливішим.
 
Керівництво Тячівської міської ради, в особі міського голови І.І.Ковача, висловлює щиру вдячність всім, хто долучився до організації пленеру скульптури «Диво-камінь». Особлива подяка членам організаційного комітету пленеру: П.П.Голубці, С.В.Дьордяю, Р.З.Ердиву, Л.І.Садовніковій за сприяння у підготовці й проведенні даного мистецького заходу.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також