В Угорщині повідомили про будівництво росіянами ще однієї АЕС, і це не "Пакш"

10499 8

Пал Ковач, директор АЕС «Пакш», єдиної АЕС в Угорщині, розповів про те, що угорський уряд розглядає можливість будівництва третьої в Угорщині атомної електростанції за російськими технологіями. Однак місцем його розташування, ймовірно, буде не "Пакш".

За оцінками видання portfolio.hu, уряд Орбана обере технологію третьої АЕС лише після визначення її місця розташування. Теоретично це має бути малий модульний реактор (SMR), який мають збудувати росіяни та ввести його в експлуатацію.

Ковач сказав, що перед початком процесу будівництва Угорщина повинна знайти сейсмостійке місце для нового блоку (або блоків) і отримати всі необхідні дозволи.

За його словами наразі працює лише один блок SMR - це плавуча АЕС «Академік Ломоносов» знаходиться в Чукотському регіоні на північному сході Росії. Вона нібито забезпечує місто теплом і електроенергією за допомогою двох реакторів. Реактор SMR почав працювати в грудні 2019 року як пілотний проект.

Наразі АЕС "Пакш" забезпечує майже 50% виробництва електроенергії в Угорщині. Два нових блоки, які вже довгий час будують російський "Росатом", мають подвоїти цю частку. Угорщина вважає атомну енергетику ключовою для енергетичної безпеки країни.

Коментарі

7
73%

мадяри - не форінти

Г
Гать

А можете додати функцію «прикріпити справку», так би відразу кожен коментатор міг показати.

Ч
Чікі

Мош канєшно взяти модульники роллс ройс, но то дорого дуже. Та і путіну лизнути не получиться

Ч
Чікі

Російські технолігії беруть по меогим причинам. Они мало того шо дешевші, щей по даяким типам реакторів москалі крєпко впереді планети всьої. Модульні реактори то вобще пушка, мош при потребі перевозити чи вобще постоянно держати на движимих платформах

Е
ЕВврн

На Україні більше половини генерації з АЕС. Мадяри нічого нового не вигадали. А російські технології беруть тому що вони дешевші. А після запуска АЕС мадярам Росія вже буде не потрібна років 10

Й
йовшко

а пак мацкалі ЄС повідять - знаєте, там под реактором випадково залишилося 5 тон тротілу, і він може чуть здетонувати і Європі гаплик. Тому, най ушитко буде по нашому, по мацкальськи, харашо?!

А
аес

Насправді дуже правильна стратегія, що не ганяються за модною та неефективною зеленою енергетикою

Читайте також