В Угорщині пропонують змінити офіційну назву держави

4
0

Керівники фракцій правлячої коаліції в Угорщині подали на розгляд парламенту проект нової Конституції держави. Документ, зокрема, пропонує назвати Конституцію "Основним Законом" і змінити назву країни "Угорська Республіка" на "Угорщина".

Нова Конституція розпочинатиметься першим рядком національного гімну і міститиме низку нових положень. Проект Основного Закону передбачає зміну виборчої системи, згідно з якою в один рік повинні відбуватися лише одні вибори. У документі також будуть зафіксовані максимально допустима межа державного боргу та стаття антикорупційного спрямування. Важливою складовою Основного Закону стане положення щодо відповідальності угорської держави за становище закордонних угорців. Концепцією нової Конституції передбачена також стаття, згідно з якою зміни у податкове та пенсійне законодавство можуть прийматися не простою, як нині, а конституційною більшістю парламенту.

Діюча Конституція Угорської Республіки була прийнята у 1949 році, але її зміст змінено практично повністю. Остання редакція Конституції приймалася у 1989-1990 роках у зв'язку з ліквідацією соціалістичного ладу і відповідної політичної системи. За формою правління Угорщина - парламентська республіка, політичний режим - демократія.

Передбачається, що дискусія стосовно нової Конституції розпочнеться у парламенті 22 березня. Дві з трьох опозиційних партій, посилаючись на небажання правлячої коаліції йти на компроміси, бойкотують конституційний процес. Але, зважаючи на те, що правляча коаліція ФІДЕС-Угорська християнсько-демократична партія має дві третини парламентської більшості, нова Конституція може бути прийнята вже 18 квітня. Після підписання документа главою держави Основний Закон стане чинним із 1 січня 2012 року.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також