В Угорщині спростували російський фейк про замах на Орбана

508

Російські пропагандистські канали нещодавно поширили дезінформацію, що начебто українські спецслужби готували замах на прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана напередодні його візиту до Москви.

При цьому ця "історія" з’явилася в Telegram-каналах, які займаються дезінформацією, іспанською та французькою мовами, а джерелом назвали угорське проурядове видання Demokrata ("Демократ"). Однак насправді стаття була опублікована не у "Демократі", а на його фейковому клоні.

Так, замість demokrata.hu згадану статтю було опубліковано на сайті demokrata.net, який дуже нагадує інтернет-версію угорської газети.

Ці дописи стверджували, що українська розвідка за допомогою "біженки з Тернополя" нібито намагалася підкласти бомбу в машину Орбана, щоб убити його безпосередньо перед тим, як він вирушить на рейс до Москви. Однак Служба зовнішньої розвідки Угорщини, нібито завадила цій змові.

Андраш Бенчік, головний редактор Demokrata, прокоментував ситуацію.

«Це абсолютно фейкова новина, виглядає підозріло, якийсь фейк, ніякого замаху на вбивство не було», - каже Андраш Бенчік.

"Створення сайтів-клонів, дуже схожих на справжні газети, є типовим прийомом російської пропаганди, яка регулярно поширює фейкові новини не лише в Європі, а й у США. Подібним чином нещодавно поширився слух про те, що дружина президента України Володимира Зеленського замовила Bugatti за 1,8 мільярда форинтів, який потім підхопили кілька угорських газет", - додає видання hvg.hu.

Коментарі

Читайте також