В Угорщині впевнені, що Зеленській скоро змінить Закон про українську мову

16
11

В Угорщині очікують змін до закону про мову в Україні після спільного українсько-угорського саміту. Про це заявила Чілла Фединець, науковий співробітник Інституту соціальних досліджень Угорської академії наук.

"Це наразі не стосується українського Закону про освіту, але очікується, що положення Закону про мову, які стосуються угорської меншини, будуть пом'якшені після запланованої зустрічі Орбана та Зеленського", - зазначила Фединець в інтерв'ю MTI.

Експертка з українських питань нагадала, що президент України висловив намір врегулювати угорсько-українські відносини з угорським прем'єр-міністром Віктором Орбаном у рамках двосторонньої зустрічі. А саме врегулювати ті положення Закону про мову, які не влаштовують угорську нацменшину на Закарпатті.

Чілла Фединець зазначила, що українсько-угорські відносини потребують перезавантаження. Адже з того часу, як Зеленський обійняв посаду президента він вже зустрівся з лідерами усіх "важливих" країн, а також з лідерами країн, що сусідять з Україною. Виняток становить лише Угорщина.

Раніше угорський науковець вже заявляла, що «закон про українську мову матиме катастрофічні наслідки для закарпатських угорців».

Коментарі

Z
Zoltan

Господин Пальо, а вы не встретились с людми русинами с фамилией Мочкош, Ковач, Бигари, Ракоци, Мадяр, Горват, Гаваши, Балог, Петровци, Турани, Арендаш, Липчеи, Садвари, Вайнаги, тд,? Это и есть наш родной край! А Чилла действительно имеет русинские корни: ее дед переселися с Верховины в берегский край, точнее в Батю (Батево). Она закончила венгерскую филологию УжГУ, а потом преселилась в Венгрию и переквалификалась в историка.

Р
Русин

Зе такі питання не вирішує і не змінює. Парламентсько-преЗЕ(и)дентська республіка ! Він не впливає НА БАГАТО ЩО !!! Бездарний народ (в більшості)....

ПЗ
Попандопуло зі Львова

Щось я не розумію!А це ЗРАДА чи ПЕРЕМОГА???!

О
Орбан

Хочу на сій стрічі відчм*кати піс юн у клоуна.

В
Вовану

Там команди, протягом 6 років, конкретно дає дядько сем. Немає чого дивуватись.

Ю
ю

побзирайте на список депутатів, які визнали і які боли проти визнання України незалежнов країнов. Проти боли націоналісти із словянськими фаміліями. За-нормальні сусіди-мадяри. А яничарів усяде повно. Побзирайте мацкву. Шо не толковий і ісконна рускій-то авать фамілія українська, авать мати-баба з полтавщини. Коли горбатий хотів міністра оборони змінити, то ни єдного не з України не боло (толкового). Він іщи тоди возмущався як то так. А закон має боти єден, знаєш державну мову-державні посади, служба, сервіс, послуги відкриті, ньит-перебач, організрвуй ферму, цех, стройку і т.д.

CA
cigany ali

PALYO. A ti ko budes? Hukan abo banderovec???

О
Олександр

Чілла Фединець зазначила, що українсько-угорські відносини потребують перезавантаження. Пой скотино до мене думів - та я тя перезавантажу, своїх мадярів забири уд собі у Будапешт, бо живуть у Мукачеві, а податки не платять і пенсію хочуть оби Мадяре платили,

В
Вован

Здається в першу чергу В.Орбан неодноразово подавав дипломатичні сигнали та шукав нагоди для зустрічі із Зеленським, а не навпаки, як зазначено у статті з посиланням на Чіллу Фединець......

ІП
Іван Пальо

Чілла з фамілійов Фединець. "Типікуш мадярка". А точніше мадяризована русинка. Ніколи не зрозумію оцих "мадярів" з нашими прізвищами. Вам не ганьба ??

Ф
Філолог

У Вас прізвище записано"ЗеленськІй". редактура дно

Читайте також