В Угорщині закрилась головна опозиційна газета Nepszabadsag. Під парламентом у Будапешті – протести (ФОТО)

8
2

Інтелігенція та медіа-спільнота наполягає, що це утиски свободи слова з боку режиму Віктора Орбана.

З самого ранку суботи, 8 жовтня тема долі газети Népszabadság (перекладається як Народна Свобода, або Свобода Народу) не сходить з перших сторінок головних видань Угорщини, а під вечір – Європи та світу.

Усе почалося зранку суботи, 8 жовтня із повідомлення низки працівників Népszabadság  про те, що вони звільнені, заяви нового власника газети – Mediaworks, блокування сайту та офісу газети. У офіційному прес-релізі, розміщеному на онлайн-версії газети у вигляді «заглушки» йдеться про призупинення виходу газети як в папері, так і в онлайні. Це пов’язано із тим, що новий власник – компанія Mediaworks, яка придбала 30 вересня 2016 року компанію  – береться переформатувати видання, яке за останні роки тоне в боргах, зокрема, як зазначається в прес-релізі, Népszabadság за останні 10 років начебто втратила 74% аудиторії, а це більше 100 000 тиражу, а також з 2007 року фінансові втрати видання склали 5 мільярдів форинтів.

Натомість, самі журналісти Népszabadság, їхні колеги з інших видань, інтелігенція називають іншу причину – критичну позицію газети щодо режиму Орбана і партії Фідес. Більше того, пише видання Index, у змінах в керівництві газети Népszabadság напряму зацікавлена правляча партія, і новий власник – компанія Mediaworks – діє в інтересах саме Фідес у питанні долі Népszabadság. І питання стоїть не стільки у контролі над газетою Népszabadság, а над 13-а її регіональними підрозділами.

Відразу ж в суботу ввечері близько 18:00 за європейським часом (19:00 за київським часом) на площі Кошута перед угорським парламентом в Будапешті почали збиратися люди з примірниками газети Népszabadság в руках – на акцію протесту. Станом на 21:00 деякі видання повідомляли про 1-2 тисячі учасників акції протесту.

Примітно, що гасла мітингу стосувалися, насамперед, критики правлячого режиму: «Ми це так не залишимо», «Путч», «Геть корупцію», а також «Гелікоптер», натякаючи на останню історію з міністром уряду Орбана, який на вертольоті прилетів на весілля в прикордонну Ніредьгазу. Учасники мітингу проголошували заяви через гучномовці.

Як інформує угорський Blikk, близько 20:00 перед мітингувальниками виступив літній чоловік, який опісля знепритомнів, його госпіталізували. О 20:30 за європейським часом, додає видання, яке відслідковувала хронологію протесту, на площі Кошута перед парламентом залишалося до 50 чоловік, тобто протести фактично завершилися.

Коментарі

О
Олег

Орбан молодец!Треба знищувати 5 колонну!

Ч
Чірік

Не існує "опозиційних" ЗМІ. Існують грантові ЗМІ, що сидять на підсосі у істот на кшталт Сороса. Якщо Орбан не зачистить проамериканську 5 колону - насамперед в ЗМІ і органах влади - Угорщину чекатиме доля України.

Читайте також