В угорській Ніредьгазі біля консульства України планують мітинг проти освітнього закону

11
13

Про це заявив на прес-конференції в Ніредьгазі д-р Гейза Сілашші, голова культурного фонду "Періферія".

Зокрема запросив приєднатися до акції протесту проти закону "Про освіту", прийнятого в Україні, всіх бажаючих, в тому числі громадські організації.

Акцію заплановано провести у п'ятницю 29 вересня перед консулсьтвом України в Ніредьгазі.

За словами Сілашші, український парламент прийняв закон про освіту, "який серйозно порушує і навіть підриває основоположні соціальні права і використання рідної мови для угорської меншини". На його думку угорська меншина на Закарпатті нині є найменш захищеною в світі.

— Після того як угорський парламент засудив цей законопроект, ми вирішили, що протест повинен поширюватись і на цивільні громади, з демонстрацією нашої солідарності з закарпатськими угорцями, - зазначив Сілашші.

На прес-конференції виступив і Арпад Далмай, голова кураторіуму благодійного фонду "За Берегсас", президент угорської Асоціації імені Ракоці.

Він зазначив, що за часів незалежності України угорцям вдалося досягти вражаючих результатів: відновлені назви угорських сіл та вулиць, була можливість використовувати угорські символи та емблеми, на адмінбудівлях з'явився угорський національний триколор, в угорців була можливість вголос співати національний гімн, встановлені пам'ятники та меморіальні таблички. І навіть проведений референдум про автономію.

— Але в останні роки щось пішло не так, - каже Арпад Далмай. - Зокрема у Берегові (Берегсасі) кілька років тому українські націоналісти організували ходу по вулицях міста, це ж повторилося в Ужгороді 15 березня, заявляючи, що підуть з ножем на угорців.

На жаль, лідери української освіти не хочуть визнати, що українська мова є чужою для неславянських меншин. Ми можемо тільки сподіватися, що цей закон не вступить в силу, тому що це буде трагічно для кожного угорця, - підкреслив А.Дальмай, повідомляє сайт szon.hu.

Cлід зазначити, що Арпад Далмай планував встановити кінну статую Ференцу ІІ Ракоці у повний зріст. Зокрема макет вже готовий, однак на цей проект не вистачає фінансів. Тому просив всіх небайдужих, в тому числі угорські організації, підприємців долучитися до збору коштів.

Коментарі

Д2
до 29.09.2017 01:14

И тут кацапа понесло...

6
666

Вуйко 28.09.2017 16:04 Хай тоді мадяри отмінять обовязкове знання мови при здачі на мадярський паспорт в консульстві..... угу, зараз. Спішать аж ноги ламлють.

6
666

Жах який, не знав, що наши закони вже й на Ніредьгазу поширюються. Треба буде якось мадярським копам повісти, а то вони чомусь кладут великий бовт на наші закони та права...

ДP
до pfr

Ти мудак, зміни вже пластину, а то застрягла не помічаєш? А цікаво, a скільки зараз укр. або русс. або англ. шкіл в Дебальцеве- де зараз йде громадянська війна? А скільки шкіл діяли в Києві під час війни з 1941 по 1945? А цікаво чию землю окупували тоті Мадяр (Хуни) яка з 5-го століття з часів Хуна Атілли, належали їм? Цікаво як тоті мадяри (Хуни) відірвали від Римської Імперії - Паннонію, Карпатський басейн? (раджу розглянути архіви Ватикана) а може їм Сталін в подарунок подарив тоті землі? А цікаво як тотi хуні- мадяри створили тут державу, яке незважаючи на те, що все навколо змінювалося, а Угорщина- залишилася Угорщиною? А цікаво чому у них Орбан а у нас Порох? А цікаво чому їхній життєвий рівень вище ніж у нас в 6 разів? А цікаво чому ж населення Закарпаття тих окупантів квітами зустрічав (раджу розглянути фотоархіви тих часів). А цікаво знати а чому ви нацики такі тупі ... дуже цікаво ....?

P
pfr

Інтересно, кілько туй боло руських/русинських/українських шкіл у 1939-1944 роках, коли туй прийшли мадярські окупанти. Може даякі формально боли, але проводилася тотальна мадяризація! І мадяри ще й горді на тоті гортистські, фашистскі часи.

С
Спостерігач

"давайе біля консульства Угорщини в Берегові влаштуємо протест проти того, що в Угорщині викладають у школах на угорській мові і будемо вимагати викладання там на мові суахілі?!!!" бачу, 100500 разів проголошений аргумент "А чому в Угорщині нема українських шкіл?" вже неактуальний. Невже навіть до імбецилів дійшла інфа, що в Угорщині нема місць компактного проживання українців, відтак, там нема для кого відкривати школи? Щодо суахілі, то це зайве, бо в Угорщині є школи, де викладають словацькою, німецькою, сербською та словенською - відповідно до наявних в країні нацменшин.

M
Maria

Naciki jidte dodomu v Galiciju

П
Петро

У вас якщо людина мислить не так як ви нацики то вона або сепар або москаль) пишіть ще заперевальних бандери)

В
Вуйко

Хай тоді мадяри отмінять обовязкове знання мови при здачі на мадярський паспорт в консульстві.....

М
морка

задовбали....

І
Іван

Як у двох нижніх нациків піна пішла з роту. Ану пригайте ще бо ви не москалі)

1
11

Обися там мадяри не покакали біля консульства, най мало поскачуть може їм легше стане, ПРОДАЖНІ СВИНІ, іще і путіна возьміть

АД
а давайте

біля консульства Угорщини в Берегові влаштуємо протест проти того, що в Угорщині викладають у школах на угорській мові і будемо вимагати викладання там на мові суахілі?!!! І, до речі, угорська меншина в Закарпатті є найбільш захищеною в Україні, тому що має паспорти громадян країни Євросоюзу-Угорщини.І якщо угорцям так незатишно в Україні, то з паспортом Угорщини вони будь-якої миті можуть виїхати до Угорщини, і вчитися там на рідній мові...

Читайте також