В Україні ховаються російські неонацисти?

3
0

Від російського правосуддя в Україні переховуються близько півсотні націоналістів, стверджують правозахисники та антифашисти. За їхніми даними, вони налагодили тісну співпрацю зі своїми українськими "колегами".

 

"Зв'язки українських і російських націоналістів давно налагоджені. Підроблені паспорти, фінансова допомога, конспіративні квартири - усім цим можуть допомогти втікачеві місцеві націоналісти - у деяких є свій бізнес і зв'язки у владних структурах. Тим більше що непомітно перетнути кордон зовсім нескладно", - розповів газеті "Известия" активіст руху "Антифашистська дія – Україна" Артем Петров.
 
Наприклад, за даними антифашистів, з Києвом тісні зв'язки мали бойовики однієї з найбільш одіозних ультраправих груп - Бойової організації російських націоналістів (БОРН), куди входив Олексій Коршунов – московський націоналіст, який підірвався на власній гранаті під час пробіжки на стадіоні в Запоріжжі.
 
Як пише видання, в Україну з 2006 року неодноразово приїжджав один з лідерів БОРН - Микита Тихонов, який отримав довічне за вбивства Станіслава Маркелова і Анастасії Бабурової.
 
Також у Києві переховувався інший активіст руху Олександр Парінов ("Румун") - його розшукують за вбивство антифашиста Олександра Рюхіна і співучасть у вбивствах Маркелова і Бабурової.
 
"Зв'язковим" Тихонова і Парінова був якийсь Михайло ("Моня") - співучасник кількох акцій, який, за деякими даними, живе в Києві.
 
Не виключено, що в Україні можуть переховуватися Максим Баклагін (Баклажан), якого розшукують за співучасть у вбивстві антифашиста Іллі Джапарідзе, і московський націоналіст на прізвисько Ед, якого розшукують за вбивство підсудного Расула Халілова, активного члена групи "Чорні яструби".
 
"Поки єдиних легальних організацій ультраправим Росії та Україні створити не вдалося, напевно, через амбіції лідерів, але взаємодія між ультраправими бритоголовими цілком налагоджена", - зауважила експерт з проблем націоналізму центру "Сова" Віра Альперович.
 
Одним з "оплотів" російських націоналістів в Україні став Харків. Тут проходили рок-фестивалі під егідою міжнародної націоналістичної організації Blood and Honor.
 
Як розповіли в УВС Харківської області, місцевий нацист Артем Дериглазов, який перебуває зараз на лаві підсудних за вбивство міліціонера, здійснив чотири озброєні пограбування банків, а його спільником був "якийсь невстановлений бритоголовий з Росії".

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також