В Україні поменшало випадків нападів на ЛГБТ-людей

18
4

У 2020 році зафіксовано 188 випадків нападів, дискримінації та інших порушень прав ЛГБТ-людей в Україні. Це майже вдвічі менше, ніж у 2019, коли правозахисники задокументували 369 випадків.

Задокументованих інцидентів нападів на ЛГБТ-активістів стало значно менше через пандемію COVID-19 та запроваджені карантинні обмеження, — зауважив експерт правозахисного ЛГБТ-центру «Наш світ» Андрій Кравчук під час презентації щорічної доповіді про становище ЛГБТ-людей в Україні.

Водночас, за даними доповіді, різко зросла кількість нападів на ЛГБТ-центри та заходи з боку ультраправих угруповань: 24 випадки у 2020 році проти 11-ти у 2019-му. За даними моніторів, майже всі здійснені ультраправим угрупованням «Традиція і порядок» переважно проти ЛГБТ-центрів в Одесі та Харкові.

«Поліція за минулий рік не покращила свою роботу по захисту ЛГБТ-представників від нападів і розслідуванню злочинів ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. Втім, слід відзначити цілком професійну та ефективну роботу співробітників МВС у Запоріжжі, які у співпраці з організаторами Маршу Рівності, у цьому місті, забезпечили його надійну охорону від агресивних супротивників», — підкреслив експерт правозахисного ЛГБТ-центру «Наш світ» Андрій Кравчук.

Як зазначила адвокатка, правова радниця Громадського центру правосуддя та представниця Української Гельсінської спілки з прав людини в Одесі Юлія Лісова, правоохоронці не розуміють важливості правильної кваліфікації нападів на ЛГБТ-представників як злочинів на ґрунті ненависті. Вони вважають, що мотив у таких випадках неможливо довести. Окрім цього, більшість заяв потерпілих про злочин не реєструються автоматично в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, як це має бути. Такі повідомлення розглядаються в порядку звичайних звернень громадян, і найчастіше дільничними інспекторами.

«Наразі в мене як представниці приймальні УГСПЛ в Одесі три справи, де потерпілими є люди з ЛГБТ-спільноти. Одна зі справ стоїть на місці з січня минулого року. Вона стосується цькування в соціальних мережах, "зливу" персональних даних, погроз за місцем проживання. Друга справа — щодо нападу на учасників Одеса-прайду в серпні 2020 року — тільки на цьому тижні нам вдалось домогтись внесення заяв потерпілих до ЄРДР. І третя справа є продовженням першої: на потерпілого знову здійснюється тиск і цькування через соціальні мережі», — розповіла адвокатка Юлія Лісова.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!




Коментарі

МТ
Митер тітчин

Таку новину шкода було не написати. Для Закарпатців важливішших новин майже і небуває. Автор таких новин видко сам свльбовати у такій парі готовий.

А
Айболіт

Людей? Чи дефектованих потвор? А хто на них нападає? Чи ви їх рекламуєте? Писаки понаписували....

Ю
ю

а у когось задача обонаджити ушитко! І рекламувати усякі відхилення! Най собі живуть, мені пох....но нафіга то рекламувати? Алкаші тоже люди, наркомани тоже люди, убивці.... Но нах сю рекламу?

Б
бувалий

Головне бісить та дратує...Чаму лгб-люді Вкрали у дітей радугу чи веселку ???? З дитинства раніше Веселка була привелегією дітей. Чому Веселку нагло вкрали та причепили на лгбешників

Читайте також