В Україні продають до 20 % неякісного палива

17
0

Третина бензину марки А-95, який продають на автозаправних станціях у Донецькій області, не відповідає вимогам національного стандарту. Такого висновку дійшла громадська організація ”Комітет захисту споживачів нафтопродуктів”.

— Це не бензин, а вбивця техніки і всього живого навколо, якщо вміст сірки в ньому перевищує допустиму норму в 39 разів, а бензолу в 7,6 раза, — каже президент комітету Андрій Пасішник, 33 роки. — Очевидно, що це пальне виготовляють кустарним способом із найнебезпечніших для екології компонентів і присадок. Від якісного аналогу цей бензин відрізняє різкий неприємний запах і на 30 копійок нижча ціна за літр.

Досліджувати пальне в Донецькому регіоні комітет узявся після численних скарг споживачів. Проби взяли у травні на 19 автозаправках у Донецьку, Горловці, Макіївці, Маріуполі та інших містах. Зразки бензину за чотирма ключовими параметрами експлуатаційних та екологічних якостей бензину — октанове число, уміст бензолу, ароматичних вуглеводнів і сірки — перевіряла столична лабораторія ”Випробувальний центр паливно-мастильних матеріалів” при Національному транспортному університеті. Третина проб показала незадовільну якість пального.

У решті регіонів спостерігається схожа ситуація, вважає директор ”Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн, 34 роки.

— В Україні продають до 20 відсотків неякісного палива. Найбільше від цього страждають люди, бо змушені дихати вихлопами від сурогатних бензинів, — каже він. — І хоч уряд постійно підвищує ціни на пальне, на належний контроль за якістю нафтопродуктів на автозаправках грошей не виділяє. Якби держава збільшила розміри штрафів за торгівлю неякісним бензином і дозволила громадським організаціям не лише інформувати про дослідження якості пального, а й позиватися з порушниками в суді, це б змусило паливні компанії залучати сотні мільйонів доларів у модернізацію виробництва. Ціни на бензин при цьому не зростуть, бо на наш ринок половину пального завозять із-за кордону. Якщо вітчизняні виробники вирішать підвищити ціни на бензин, щоб погасити витрати на модернізацію, вони програють у конкуренції іноземцям.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також