В Україні проводиться виставка про жінок-вчених «Наука - це вона»

18
0

Ініціатор проекту «Наука - це вона» Сергій Токарєв розповів про його перспективи.

10-го червня 2021 року в Києві відбулася офіційна прем'єра виставки, присвяченій українським жінкам-ученим «Наука - це вона». Про ідею проекту, його розвитку а також про найближчі перспективи розповів його ініціатор, IT-бізнесмен Сергій Токарєв.

За його словами, головним завданням проекту є популяризація образу української жінки-вченого. В основі проекту лежать дванадцять історій успішних представниць науки, які внесли помітний слід в її становлення і розвиток.

Сергій Токарєв розповідає, що ідея запуску «Наука - це вона» з'явилася в ході невеликого експерименту. Організатори провели опитування і дізналися скільки відомих українських жінок-вчених зможуть назвати респонденти. Результат був сумним. Це сподвигло відомого IT-бізнесмена знайти спосіб змінити ситуацію.

Просвітницький арт-проект «Наука - це вона» проводиться в форматі виставки дванадцяти картин популярних українських художників-ілюстраторів - Анни Іваненко, Сергія Майдукова, Євгенії Полосин та інших.

«Але ми вирішили не обмежуватися одним лише образотворчим мистецтвом і знайшли спосіб привернути до проекту більше молоді», - розповідає Сергій Токарєв.

Для цього організатори провели всеукраїнський конкурс з написання есе-підписів до картинам серед українських дівчат у віці від 14 до 21 року. Всього було написано 561 робота, дванадцять кращих стали невід'ємною частиною експозиції.

Під час прем'єри проекту в Україні проводився благодійний аукціон, на якому в якості лотів були представлені самі картини. За його підсумками вдалося зібрати велику суму - більше 40 тисяч доларів - вона піде на освіту переможниць конкурсу есе.

Сергій Токарєв підкреслив, що презентація проекту в Україні пройшла на високому рівні. На ній була присутня перша леді країни Олена Зеленська, представники міжнародної організації ООН Жінки, а також дипломати з багатьох європейських держав.

Після офіційної прем'єри виставка вирушила в інші міста України. Так, її вже можна було подивитися в Запоріжжі, Маріуполі, Кривому Розі, а також в Козятині. Планується, що незабаром вона буде представлена у всіх великих українських містах, а також вийде на міжнародну арену. З цього приводу вже стартував переговорний процес з представниками українських посольств в різних країнах.

Також ініціатор проекту зазначив, що «Наука - це вона» активно бере участь у великих культурних заходах. Так, на Книжковому Арсеналі проект був представлений в павільйоні Малої академії Наук.

Додамо, що організатори надають безкоштовні матеріали для самостійного проведення виставки в будь-якому місті чи селі. Сергій Токарєв зазначив, що вже було передано 109 примірників в бібліотеки і школи по всій Україні. «Всього плануємо поширити триста наборів», - сказав він.

Відзначимо, що в даний момент оригінальна експозиція знаходиться в Києві в парку UNIT.City. Однак, найближчим часом її місце проведення буде змінено, про що організатори пообіцяли додатково повідомити трохи пізніше.

Довідка:

Сергій Токарев - успішний IT-бізнесмен, один з ініціаторів благодійного освітнього проекту STEM is FEM, що займається технічною освітою українських школярок, засновник технологічної компанії Roosh і венчурної студії Pawa.

Детальніше про Сергія Токарєва читайте в джерелі.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також