В Україні залишилось всього 2 ліцензованих букмекери: експерти пояснили як відрізнити їх від нелегалів

33
0

Повномасштабна війна в Україні стала приводом для ведення жорсткої санкційної політики.

В розрізі ринку азартних ігор під санкціями опинились оператори, які тим чи іншим способом пов'язані з країною-агресором. Зокрема, за останній рік КРАІЛ скасувала ліцензії трьом букмекерським конторам, в тому числі брендам зі світовим ім'ям.

Український ринок беттінгу

Як зазначають аналітики інформаційного порталу gazeta.lviv.ua, українці завжди цікавились спортом та ставками на спорт. З моменту легалізації азартних ігор у 2020 році ліцензію на ведення букмекерської діяльності отримали п'ять букмекерів, серед яких Favbet, VBet, 1xBet, "Фан Спорт" та Parimatch. У 2022 році КРАІЛ скасувала ліцензії операторам 1xBet та "Фан Спорт", а в березні 2023 року під санкції потрапив і Parimatch.

Відповідно зараз легальний букмекерський ринок в Україні контролюють лише дві компанії:

  1. Favbet - букмекерська контора, заснована бізнесменом Валерієм Коваленком у 1999 році. Українську букмекерську ліцензію компанія отримала в грудні 2022 року.
  2. VBet. Бренд створено 2003 року у Вірменії, сьогодні компанією керує Рудольф Погосян. Компанія однією з перших подала заявку та отримала ліцензію КРАІЛ на ведення букмекерської діяльності в Україні (рішення від 22.01.2022 року). На разі виступає титульним спонсором українського футбольного чемпіонату з футболу.

Окрім наявності ліцензії, ці букмекерські контори мають також ряд інших переваг над нелегальними БК. В першу чергу, як легальні ліцензовані оператори, вони дотримуються норм чинного законодавства, зокрема, принципів соціально відповідальної гри. А це, своєю чергою, гарантує їх клієнтам захист прав та інтересів, захист персональних даних, вчасні виплати виграшів згідно з законодавством. Легальні оператори обов’язково встановлюють віковий ценз для гравців та контролюють його дотримання, вимагають верифікації гравців та слідкують за недопуском до гри лудоманів.

Ще одна важлива відмінність легальних букмекерів - можливість пройти швидко верифікацію через портал “Дія”. Обидві БК мають власні мобільні додатки, що обумовлено швидким зростанням попиту саме на ставки через смартфон. Прихильники ставок на спорт мають можливість укладати парі на різноманітні події з 40 спортивних дисциплін, в тому числі віртуальний та кіберспорт. Варто зазначити, що аналітики прогнозують в найближчі роки ріст обсягів ринку саме кіберспорту. В найближчі роки він стане повноцінною частиною великого спорту. Ставки приймаються виключно у національній валюті – гривні.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також