В Ужгороді говорили про прикордонне співробітництво

14
0

«Розвиток гуманітарного співробітництва в українсько-угорському прикордонному регіоні: аналіз, оцінки». Під такою назвою сьогодні, 27 січня 2011 року, в Ужгороді відбувся міжнародний круглий стіл.

У його роботі взяли участь: заступник голови обласної ради Андрій Сербайло, заступник голови ОДА Іван Качур, Генеральний консул України в м. Ніредьгаза Сергій Бороденков, Генеральний консул Угорської Республіки в м. Берегові Іштван Товт, консул Генерального консульства Угорської Республіки в м.Ужгороді Ендре Саліпскі, директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді Світлана Мітряєва, начальники управлінь облдержадміністрації: освіти і науки - Михайло Мотильчак, культури – Юрій Глеба, а також начальник відділу у правах національностей ОДА Юрій Гузинець та інші.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся Андрій Себайло. Він, зокрема, зазначив, що винесені на обговорення питання мають важливе значення не тільки для Закарпаття, а й для міждержавних та міжрегіональних відносин на європейському просторі, бо відображають тенденції розвитку європейської політики та євроінтеграційних прагнень України. Тим більше, що українсько-угорське прикордоння займає майже половину території нашої області.

Для органів виконавчої влади та місцевого самоврядування нашого краю, який безпосередньо межує одразу з чотирма країнами Європейської спільноти: Угорщиною, Словаччиною, Польщею та Румунією, питання прикордонного і транскордонного співробітництва у різних галузях є одними з пріоритетних у повсякденній діяльності. Вони знайшли відображення у підписаних Закарпатською областю угодах з Саболч-Сатмар-Березькою областю та областю Гевеш (Угорщина), у схвалених обласною радою Регіональній стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року та ряду галузевих програмах.

В області створюються належні умови для розвитку культури угорського населення. Цьому сприяє і проведення фестивалів народної творчості, Днів дружби та добросусідства, обмін художніми колективами, виставками творів художників та письменницькими заходами Закарпаття та сусідньої Саболч-Сатмар-Березької області. Депутатами обласної ради було ініційовано прийняття рішення обласної ради від 4 грудня 2008 року № 702 «Про Закарпатський обласний угорський драматичний театр».

Відтак Андрій Сербайло підкреслив, що потенціал гуманітарного українсько – угорського співробітництва в прикордонних регіонах далеко не вичерпаний. Впевнений, - йшлося у виступі А. Сербайла, - що передбачене програмою круглого столу більш детальне обговорення цих та інших питань послужить поглибленню нашої співпраці в гуманітарній сфері, що принесе обопільну користь нашими народам, населенню наших прикордонних регіонів.

Далі стосовно реалізації в Закарпатській області положень Протоколу ХІУ засідання змішаної Українсько-Угорської комісії з питань забезпечення прав національних меншин інформував начальник відділу у справах національностей ОДА Юрій Гузинець.

У ході роботи круглого столу напрацьовані Рекомендації, які відтак будуть узагальнені та внесені та розгляд чергового ХУ засідання Комісії з метою подальшого їх вирішення на міждержавному рівні.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також