В Ужгороді монтують різдвяний вертеп (ФОТО)

10
0

Провулок «Гірчичне зерно» (м.Ужгород, вул.Фединця, 12) готується до зимових свят.У провулку на міні-площі у перших числах грудня буде встановлено ? макет вифлеємської стайні (іт. Presepe), у якій народився Ісус. Цей макет спроектував та виготовить художник і скульптор Михайло Колодко.Такі святкові інсталяції ще називають "Різдвяна шопка".

ДОВІДКА:

Різдвяна шопка може бути виконана як в мініатюрі, так і у великих розмірах. Обов'язковими елементами є фігури Ісуса Христа, Матері Божої та святого Йосипа; залежно від варіацій, в шопці можуть також бути пастушки, скотина, три царі чи інші персонажі. Інколи встановлюють живі шопки, в яких замість фігур беруть участь живі люди і звірі.

Встановлення шопок є однією з найпопулярніших різдвяних традицій у Європі та Північній Америці.Традиція встановлювати різдвяні шопки
започаткована святим Франциском Ассизьким. Першу шопку він встановив з благословіння папи Гонорія ІІІ у містечку Греччо в Італії у 1223 році, щоб перенести ацкент в святкуванні Різдва Христового з світського матеріалізму та подарунків на поклоніння Ісусу. Вже через 100 років різдвяні шопки встановлювали у всіх італійських церквах; з Італії ця традиція перенеслася і на всю Європу, а звітди — в країни Північної Америки. В Україні шопки набули популярності передовсім в західних областях, де традиції їх встановлення успадкувалися від багаторічної приналежності до Польщі. Шопки можуть значно видозмінюватися. Це стосується як і матеріалу, з якого виготовлені фігури, так і від самого набору фігур. Серед Святого Сімейства можуть зображати відомих політиків чи культурних діячів; персонажі можуть бути зображені в національному одязі чи набувати національних рис обличчя.У США проти традиції встановлення різдвяних шопок в офіційних установах, школах та лікарнях викликають непоодинокі суперечки. Противники цих традицій неодноразово через суд намагалися добитися заборони на встановлення шопок, мотивуючи це тим, що вони суперечать принципам відмежування держави і релігії та свободи віросповідань.

Невдовзі приходьте з дітьми дивитися нашу "Різдв’яну шопку" у провулку "Гірчичне зерно". До 10 грудня її буде відкрито і діятиме вона аж до кінця зимових свят.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також