В Ужгороді популяризують творчість класика закарпатського живопису

19
0

Йосипа Бокшая

В ужгородському видавництві «Ґражда» вийшов друком комплект з 16 листівок (настінні дидактичні картини) класика закарпатського живопису Йосипа Бокшая. Про це повідомив редактор видавництва Андрій Ребрик. 

Укладачем збірника став директор музею ім. Я.А.Коменського в моравському містечку Пшерові Франтішек Гібл. Він досліджує історію музею чеського шкільництва. Укладач вивчив рідкісну збірку наочних дидактичних матеріалів, у якій зберігається 18 картин видатного українського художника Йосипа Бокшая, виконаних на замовлення Міністерства шкільництва Чехії у 30-х роках ХХ ст.

«Це несподівана сторінка у творчій біографії художника. Глянувши на ці праці, бачимо, що вони мають значення не лише для школи, для урокiв краєзнавства, оскільки продуманий матеріальний зміст відображає характерні неповторнi риси Підкарпатської Русі», - йдеться у передмові. 

Картини Бокшая мали велике виховне значення для чеських шкіл загалом. Висока оцінка робіт Йосипа Бокшая найкращими чеськими знавцями цієї тематики є красномовним свідченням про талант закарпатського художника, одного із засновників Закарпатської школи живопису, стверджують дослідники мистецтва.



До цього року не було видано жодного альбому Йосипа Бокшая. 7 серпня презентація першого такого збірника закінчилася скандалом. Представники Спілки художників Закарпаття категорично розкритикували видавців, заявивши, що видання має низьку якість поліграфії, недосконалий дизайн та взагалі є «не альбомом, а соромом». `Більш невдалої книжки я не зустрічав ніколи, - заявив голова Закарпатської організації Національної спілки художників України Борис Кузьма. - Чи не нагадує вам ця книжка коробку конфет «Пташине молоко»? Такого несмаку в оформленні я ще не бачив. Відкрийте книгу і побачите, що директор музею розмістив тут свою фотографію, яка є більшою від портрета самого Бокшая. Це знущання над закарпатським мистецтвом`.

Натомість директор музею Олег Зайцев заявив, що до негласних правил музейних видань не належить стовідсоткове відтворення усіх відтінків кольору, щоб не стати у пригоді підробникам.

Альбом «Йосип Бокшай» - один з проектів до 60-річчя Закарпатського обласного художнього музею, яке буде відзначатися 7 листопада. «Бокшай - це, напевно, наш єдиний класик, який досі не мав свого альбому,- каже О. Зайцев. - Ми видали його як свідчення любові і поваги до митця, а ще як вдячність тим моїм колегам-музейникам, які 60 років бережуть цю дорогоцінну колекцію». За словами Зайцева, це вже друге мистецьке видання, здійснене у співпраці з рекламним агентством «Шарк», котре самостійно профінансувало проект. «Роками ми взагалі нічого не видавали, а альбом про наш музей у 2004 році здобув нагороду «Найкращий альбом України» на першому Всеукраїнському музейному фестивалі у Дніпропетровську», - прокоментував Зайцев.

На фото: картина Бокшая `Парк в Ужгороді`.

 


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також