В Ужгороді презентували польові дослідження з його етнографії

13
0

Вчора в Ужгороді презентували історико-етнографічний нарис про етнографію Закарпаття. З журналістами зустрілися автор, професор УжНУ, вчений-етнолог Михайло Тиводар та директор видавництва «Ґражда», яке видало друком книгу, Іван Ребрик.

Про саму книгу розповів автор, Михайло Тиводар. В основу книги, за його словами, увійшли польові дослідження, які збиралися автором протягом багатьох років. В працях з етнографії Закарпаття, публікованих донині, не піднімалися питання етнічної історії, питання етнодемографічних процесів, історіографії, етнографічного районування. Науковці в основному зосереджували увагу на святково-обрядовій культурі і на віруваннях та обрядах. В презентованій же "Етнографії Закарпаття" за розділами йдуть історіографія, етнічна історія, в тому числі й районування, традиційні заняття та світоглядні уявлення. "Крім того, – зауважив Михайло Тиводар, – в процесі підготовки написання книги все більше і більше випливає загальноукраїнський контекст традиційної культури українців Закарпаття. Він прослідковується як у господарстві, так і в матеріальній культурі, в сім'ї, сімейному побуті і в світоглядних уявленнях". Тому книга вписується в загальноукраїнський етнографічний контекст, "і в цьому плані я знаю, що зустріну опонентів, які будуть претендувати на те, що ми не такі, як інші українці. Але вони не розуміють по суті локальної особливості матеріальної культури і не розуміють понять "етнографічна культура"", – додав автор.

Попри бажання вивести Закарпаття за межі загальноукраїнського контексту, ці прагнення точаться здебільшого в політичній площині. "На фаховому, науковому рівні, – як зауважив Михайло Тиводар, – спроб вивести Закарпаття за загальноукраїнський контекст ми не зустрічали. Ці обґрунтування зустрічаються в навколонаукових колах, в політичних, скажімо, люди, які не мають достатньої освіти і знань, але беруться писати про те, про що мало знають."

Гості презентації наголосили на унікальності "Етнографії Закарпаття", оскільки ті праці на етнографічну тематику, які виходили в світ до цих пір, не мали такого всеохоплюючого та закарпатського характеру. "Це своєрідна перша спроба, – сказав Михайло Петрович, – Думаю, що після цього будуть більш ґрунтовні видання, ніж моє. Росте молоде покоління етнологів у нас на Закарпатті, і дуже непогане покоління, працьовите".

Презентація відбулася у прес-центрі "Закарпаття".

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також