В Ужгороді пройдуть наукові ромські читання

4
2

24-26 жовтня 2013 року в Ужгороді пройдуть наукові ромські читання, на які запрошені науковці, представники місцевої влади, неурядових організацій та ЗМІ.

Організатором заходу виступить Закарпатське ромське культурно-просвітнє товариство «Романі яг» (голова Аладар Адам).

Захід відбудеться 24-26 жовтня 2013 року у приміщенні  культурного центру «Романі Яг» за адресою: м. Ужгород,  вул. Тельмана 1/48а.

Початок читань - о 9:30 25 жовтня.

Захід проходитиме за сприяння: Центр культур національних меншин Закарпаття та  фінансової підтримки: програма «Рома України» Міжнародного фонду «Відродження» (м. Київ).

У наукових читаннях візьмуть участь представники Ужгородського національного університету, Карлового університету (Чеська республіка, м. Прага), Федерального інституту розвитку освіти (Російська федерація,   м. Москва), Російського інституту культурології, відділу національностей та релігій Закарпатської ОДА, Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, представники місцевої влади та неурядових організацій, ЗМІ.

На наукових читаннях будуть розглянуті питання збереження національної самоідентифікації ромів у світі, розвитку ромських неурядових організацій України та їх роль у розбудові громадянського суспільства, ромського Голокосту в роки Другої світової війни, правозахисту ромської національної меншини в Україні та ін. – загалом винесені 22 доповіді та повідомлення.

Одним із питань, яке буде підніматися в ході читань – це 20-річна історія роботи товариства «Романі Яг» (м. Ужгород) та його роль у розвитку   ромського руху України.

Родзинкою наукових читань буде показ кількох документальних відеофільмів, при підготовці яких були використані архівні відеоматеріали товариства «Романі яг».

За підсумками проведення наукових читань планується випустити збірник доповідей під егідою УжНУ.

Контакти оргкомітету:  050-910-45-96 

Коментарі

ДМ
Др. Мальтус

"Без америкоських "вау" і "о"кей" це важко збагнути" - це не просто читання, це штудії, браза! Йо! Циганам вчитись читати часу нема - рожати треба, поки гроші капають, а тут про них читання проводять... Фонд "Відродження" не хотів би профінансувати програму стерилізації ромок, які вже народили двох дітей, чи вазектомію ромських чоловіків після 20 ? Ото був би подарунок суспільству...

П
Петя

"Наукові" ромські читання... Це щось нове. Без америкоських "вау" і "о"кей" це важко збагнути

Читайте також