В Ужгороді відбулася виставка картин, створених у процесі арттерапії

8
0

що стала результатом занять студентів художнього коледжу із вихованцями реабілітаційного центру

В Закарпатській обласній бібліотеці відбулася презентація картин і композицій, створених у результаті спільних занять студентів Закарпатського художнього коледжу ім. А. Ерделі із вихованцями медичного соціально-реабілітаційного центру «Дорога життя». Про це сьогодні, 31 березня, власкорові ЗІКу повідомила заступник директора Закарпатського художнього коледжу ім. А. Ерделі, мистецтвознавець Оксана Гаврош.



Лікування художнім мистецтвом – такий метод допомоги дітям використовують фахівці обох закладів. «Дорога життя» об’єднує дітей та молодь з особливими потребами. Центр допомагає адаптуватися до повноцінного життя молодим людям з розумовими і фізичними вадами. І саме арттерапія стає рятівною для багатьох з них. «Кожна дитина потребує успіху, її успіхів потребують і батьки. Натомість саме мистецтво може подарувати емоційний позитив кожному та засвідчити, що кожна людина здатна творити і розвиватися», – зауважила заступник директора МСРЦ «Дорога життя» Ірина Рошкович. Вона також розповіла, що нині при центрі проходять реабілітацію діти і молоді люди від народження до 35 років із понад 180 сімей. П’ять денних груп відвідують 58 дітей. З ними працюють педагоги, психологи, логопед, фахівці з фізіотерапії, фізичної реабілітації, рефлексотерапії, масажисти, медсестри. А також педагоги Палацу дітей та юнацтва. Заняття з музики і «танцтерапії» проводить керівник спортивно-хореографічної студії «вікторія» Вікторія Данчин-Брежинська.



Оксана Гаврош розповіла, що студенти коледжу проводять для вихованців центру «Дорога життя» заняття з образотворчого мистецтва, допомагають їм реалізувати себе в ньому. «У системі роботи з дітьми з особливими потребами заняття з образотворчого мистецтва можна розглядати як засіб корекції порушень пізнавальної сфери, засіб інтелектуального розвитку, емоційно-естетичного виховання, зняття емоційного напруження дітей», – каже О. Гаврош. Педагоги на таких заняттях дають можливість кожній дитині творити, не нав’язуючи при цьому свої естетичні погляди та стримуючи активність дітей.



Водночас робота з дітьми має позитивний вплив і на студентів. Наприклад, студентка 4 курсу Наталія Тарнай підготувала бакалаврський проект з арттерапії та планує продовжити наукове вивчення цього методу терапії.



Арттерапія є одним з порівняно легких і водночас глибоких методів психологічної допомоги. У центрі «Дорога життя» арттерапію застосовують у різних сферах: через малюнок, ліплення, музику і танець, складання розповідей і казок тощо. Такі заняття є ефективними для подолання труднощів в особистому та емоційному розвитку. Вони необхідні тим, хто має труднощі у спілкуванні, занижену самооцінку або виражену агресивність у поведінці. Заняття артотерапією сприяють подоланню тривожності і страху, надмірної сором’язливості і зайвій замкнутості, поліпшують емоційний стан та перешкоджають появі ознак депресії, – свідчать фахівці.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також