В Ужгороді відбулося перше засідання люстраційного комітету

14
13

10 березня відбулося перше засідання люстраційного комітету міста Ужгород.

На початку не обійшлося без суперечок.  Двоє представників ГО «Щит» демонстративно покинули засідання, після чого  комітет повернувся до запланованої роботи.

Було прийнято порядок денний роботи, а саме розгляд критеріїв люстрації та формату роботи комітету. 

У членів комітету відразу виникло багато запитань, як от роль органу, його положення при держадміністраціях тощо. В цілому зійшлися на думці, що за відсутності закону, прийнятого ВРУ, комітет виконуватиме виключно дорадчу та оціночну функції.

Також одразу було вирішено, що комітет займатиметься лише тими посадовцями, які призначаються по владній вертикалі. Виборні посади комітет не розглядатиме.  Саме тому великий шматок роботи стосуватиметься саме обласних та райдержадміністрацій, з якими комітет планує тісно співпрацювати.

Робота йшла згідно розробленого проекту Положення про роботу люстраційного  комітету.

Члени комітету вирішили виділити критерії, які унеможливлюють зайняття посад та критерії, яким мають відповідати нові призначенці.

Критерії, які унеможливлюють зайняття посад: керівники, які протягом 2010-2014 років займали посади в державних органах влади та органах місцевого самоврядування, а також якісь із нижчеперчислених посад:

- очільники ОДА та РДА та їх заступники;
- керівники управлінь та департаментів державних адміністрацій;
- керівники та заступники органів виконавчої влади спецпризначення, як от МВС, СБУ, прокуратури, лісового господарства тощо;
- голови та заступники всіх судів області;
- очільники прокуратур усіх рівнів;
- керівники місцевих відділень державних підприємств.

Також звільненню та обмеженню  можливості зайняття посад підлягають особи, які були членами  Партії Регіонів, Комуністичної партії, ВМГО «Молоді регіони» та ВМГО «Український вибір».

На всі вищезазначені посади слід знайти нових людей.

Першою умовою є їх призначення шляхом громадського обговорення та проходження  обговорення в люстраційному комітеті.

Крім того розроблено ряд чітких критеріїв для призначення на посаду:

1. Професійність – закінчена профільна або суміжна вища освіта та рекомендації.

2. Доброчесність  - керівники не можуть мати корупційної історії, тобто щодо них не має бути висунутих підозр у корупції чи порушенні громадських прав і свобод. При цьому враховуватимуться підозри як з боку державних органів, так і розслідування авторитетних ЗМІ та громадських організацій. 

3. Прозорість статків – керівники, які  в минулому займали певні державні посади, та члени їх родин повинні оприлюднити свою декларацію про майно, доходи і витрати до розгляду питання про призначення на посаду і в подальшому оприлюднювати у ЗМІ такі звіти щорічно. При цьому  задекларовані доходи мають відповідати реальним витратам особи.

4. Підзвітність – нові керівники щонайменше протягом тижня з моменту призначення мають ознайомити людей зі стратегічними завданнями роботи та щоквартально звітувати перед суспільством про виконану роботу.

Вимоги та  критерії роботи комітету  будуть передані повноважним особам з питанням їх готовності враховувати ці речі. Відповідь комітет очікує отримати в десятиденний термін.

Якщо бути більш конкретними, то це стосується співпраці із Закарпатською ОДА, новообраний голова якої Валерій Лунченко наразі на виникнення комітету жодним чином не зреагував. Тим не менше люстрацій ний комітет є свого роду громадською комісією, отож дозволу для роботи в нього не проситиме. Натомість збирається повідомити про своє існування, свої плани і механізм роботи, а також сподівається на співпрацю. 

Таким чином перше засідання пройшло дещо хаотично, але вже на наступне члени комітету планують розробити певний регламент роботи та зробити засідання більш продуктивними. 

Завтрашнє засідання, якщо не відбудеться жодних змін, відбудеться о 13.00 за адресою  м. Ужгород, вул. Електрозаводська, 45.

Склад люстраційного комітету можна побачити тут. 

Мукачево.net

Коментарі

P
pravo

З таким підходом і юридичним забезпеченням на членів т.з. люстраційного комітету посиплються судові позови, у т.ч. до зарубіжних судів за порушення прав людини. По-перше, це питання повинно бути розглянуте Верховною радою України. Дано правове обгрунтування терміну "люстрація". Ознайомтесь, як відбувалася люстрація у бувших країнах соцтабору - зокрема у Словаччині. А потім збирайте засідання...

А"
Активіст "ГО Щит" Власов Олексій

...Даний варіант навіть не було поставлено на голосування… після чого стала очевидною недоцільність нашого перебування на даному “засіданні”. Ось і все . Слава Україні !

А"
Активіст "ГО Щит" Власов Олексій

1.В Неділю на площі було задекларовано що та називаємий "Люстраційний комітет" (далі ЛК) (незрозуміло хто? де? коли? і за якими критеріями сформував люстраційний список), буде виконувати функції дорадчого органу та рекомендувати органам влади пропозиції щодо осіб, які претендуватимуть на зайняття посад в оранах влади. 2.На засіданні ЛК були присутні не 2, а три представники ГО "Щит", а саме Сливка Я.,Власов О.,Пензештадлер В. 3.Якщо спочатку ГО "Щит" хотів мати свого представника в ЛК, то після віче у неділю зрозумів що списки закриті та прийняв рішення бути присутнім в ролі слухача-спостерігача. 4.Ми пропонували кілька пропозицій та доповнень до питань , що виносились на голосування. Але нас не було почуто. Приблизно на сороковій хвилині засідання на голосування було поставленно питання щодо чиновників :"керівники, які протягом 2010-2014 років займали посади...".По даному питанню голосування було з 2010р. або з 1991р. Ми озвучили третій варіант необмежуватися будь-якими датами. ...

С
Саша

Балоге не попадая під жоден пункт

З
Зарусинському

коротко и понятно излагаешь. я тоже за то

З
Зарусинський

Правильно підмітив "закарпатець", спочатку треба люструвати тих хто буде люструвати люстрованих на люстрацію люстраційного комітету по люстрації,

З
закарпатець

Спочатку треба люструвати люстрацiйний комiтет.

1
1+1

эт че такое то слово придумали-люстры себе выбирают или как

М
мукачевец

а почему только период 2010-2014 годы??? Может и период Юща сифилита взять... Там тоже мрази не меньше было!!!

3
333

Даеш люстрацію-люстраторів!!! :)

У
удут

Пролюструйте Анталовського В В директора мукачивського лисового господарства який е членом и спонсором партии регіонів и спитайте скільки купив квартир у мукачеві за час правлиння

9
911

А як же бути із причетністю до подій в Україні: чи підтримував злочинну владу вбивць, чи виступав у міру своїх можливостей проти, або тихенько чекав: що і як, а потім став білим і пухнастим, відхрестився від Баті і готовий майданівець-революціонер, захисник потоптаних прав народу і потенційний предендент на керівну посаду. Чому цього пункту у люстраторів немає???!!!

КВ
Куля в лоба

Спочатку люстрація новопризначених посадівців: губернатора, прокурора...

Читайте також