В Ужгороді відбувся відкритий тенісний турнір серед юнаків

28
0

У перші дні літа на тенісних кортах «Іппон» в Ужгороді відбувся відкритий обласний юнацький тенісний турнір «Воєводино-2010», присвячений Дню захисту дітей.

Організаторами змагань виступили Федерація тенісу Закарпаття (голова Олег Адамчук), Спортивний клуб «Іппон» (керівник клубу Сергій Мошак – віце-президент Федерації тенісу України, депутат Верховної Ради). Змагання проходили під егідою управління у справах молоді та спорту ОДА (начальник управління Ярослав Свида).

Турнір зібрав майже всіх найсильніших тенісистів нашого краю до 10, 12 та 14 років серед юнаків та дівчат. Основна мета, яку ставили організатори – виявити кращих тенісистів області в різних вікових групах та вивести рейтинг тренерських кадрів у цьому виді спорту. Ідея провести турнір народилася нещодавно, під час зональних змагань в Ужгороді, коли наші тенісисти не брали участі у престижних змаганнях. Федерація тенісу Закарпаття прийняла рішення провести престижний тенісний турнір з тим, щоб проревізувати резерви тенісу на Закарпатті, а заодно і вивести рейтинг тренерів, які працюють із дітьми в цьому виді спорту.

У турнірі взяли участь юні тенісисти з Ужгорода, Тячева, Мукачева, Чопа та Берегівського р-ну. На жаль, у змаганнях не були представлені тенісисти Хуста. Що стосується Сваляви, то тут уже вирішили питання кортів, але існує проблема тренерських кадрів, що накладає відбиток на підготовку молодих тенісистів. Доволі давно не бачимо на турнірах вихованців Перечина, Рахова, Виноградова та міста Берегова. Усього ж на корти вийшло 57 юнаків та дівчат у трьох вікових групах.

Серед наймолодших хлопчиків у віковій категорії до 10 років основна боротьба розгорнулася серед відомих широкому загалу мукачівця Дешка, представника Берегівщини Р.Гировича, ужгородця Гулянича та представника Чопа Бенда. Усі четверо без проблем вийшли до півфіналу. Тут Гулянич 4/0 та 4/2 переграв Дешка, а Гирович 5/3, 4/0 (10:8) – Бенду. У поєдинку за III місце Олександр Бенда переграв Дешка у двох сетах. У фіналі Герович доволі легко 4/1, 4/0 переграв Дем’яна Гулянича. Крім цієї четвірки, слід відмітити й Чорнака та Адамчука з Ужгорода, які продемонстрували доволі непоганий рівень гри. У дівчат у цій віковій групі тільки ужгородка Анастасія Суховецька зуміла вклинитися між Романою Левицькою та Даніеллою Пилип із Тячева. У цілому тячівки виглядали доволі впевнено, і їх якість гри заслуговує на повагу.

У юнаків до 12 років основна боротьба розгорнулася між представниками Ужгорода Олегом Андріївом та Ігорем Суховецьким. Обоє хлопчиків упевнено почувалися на корті і доволі легко долали своїх суперників. У фіналі Ігор у напруженій боротьбі 5/4 (7:5), 5/3 переграв Олега. У поєдинку за бронзову нагороду Сергій Клочаник із Чопа 5/3, 4/0 здолав ужгородця Жевагіна. У цій віковій групі слід відмітити ужгородців Дегтярьова та Кочана. У дівчат знову на перших ролях були тячівки. Юлія Пузик та Наталія Коларик. Вони  доволі впевнено переграли своїх опонентів Лешко, Омелюк, Децик, Якубець і вийшли до фіналу. Тут Юлія в трьох сетах 4/0, 1/4, 5/4 (7:0) перемогла свою землячку. У матчі за третє місце Альона Якубець з Ужгорода переграла свою землячку Омелюк 1/4, 4/2, 4/2 і здобула бронзову нагороду.

У дівчат до 14 років більшість фахівців віддавали перевагу вже доволі досвідченій Юлії Тулайдан із Ужгорода, яка не залишала шансів своїм суперницям, долаючи їх по 6:0. Мукачівка Ірина Русин була більш скромною, але у фіналі зуміла показати характер. Юлія поступилася у першому сеті 5/3, перемогла у другому 4/2, але повністю провалила третій вирішальний сет 4:0. У поєдинку за третє місце ужгородка Даніелла Данканич у двох сетах перемогла свою землячку Зінчук. Досить непогано зіграли також Дідик, Фурдь, Матяш із Ужгорода. У юнаків упевнено всі етапи здолав ужгородець Євген Січка. Тільки у фінальному поєдинку Богдан Гирович зумів виграти один сет у Жені 2/4, але цього виявилося недостатньо для перемоги.

У другому і третьому сетах Євген зібрався і здобув перемогу 4/1, 4/0. У поєдинку за бронзові нагороди мукачівець Євген Русин 4/0, 4/1 переграв ужгородця Васильєва.

Турнір завершився. Призери та переможці нагороджені грамотами, медалями, кубками та іншими подарунками. Корти до змагань були чудово підготовлені. На трибунах були глядачі та батьки учасників змагань. Емоції часто били через край. Турнір вдався. Хоча до самих учасників є претензії. Багато зауважень у грі під сіткою, є проблеми й з фізичною готовністю і технічною підготовкою. Але це вже питання до тренерів.

За підсумками виступів юних тенісистів було складено рейтинг тренерів. Так, кращим визнано Василя Лакатоша (ДЮСШ №1 Ужгород), друге місце у Ільдіки Кечіної (ОДЮСШ Ужгород), третє – у Золтана Лакатоша (ДЮСШ м.Чоп. Четверте-п’яте місця розділили Віктор Павлишинець та Габріела Белені ДЮСШ Тячів). Ольга Шершун (ДЮСШ №1) – шоста, Михайло Дуньо (ДЮСШ Берегівський р-н) – сьомий, Руслана Дичка (ОДЮСШ) – восьма, Василь Русин – громадська організація «Корт» Мукачево – дев’ятий, Зузанна Ленарт (ОДЮСШ) – десята, Катерина Товт (ОДЮСШ) – одинадцята та Ярослав Слипенький – ГО «Корт» Мукачево – дванадцятий. Дивує рейтинг тренерів ОДЮСШ – 2, 8, 10, 11 місця.

У цілому турнір виявив позитив. Сьогодні ми бачимо рівень розвитку цього виду спорту. Є багато проблем, які виникли давно, але вирішувати їх потрібно сьогодні. У федерації тенісу нове керівництво, яке взялося за роботу з усією відповідальністю. Поставлені цілі. Якщо хтось ще не зрозумів цього, то у подальшому у них виникатимуть проблеми або доведеться змінити вид спорту.

У червні нас очікують V літні спортивні ігри молоді, у яких візьмуть участь юнаки та дівчата 1992–96 років народження. Наприкінці червня, на початку липня відбудеться кубок області пам’яті Тіберія Негера, в якому візьмуть участь юнаки, дорослі та ветерани. Ці ж вікові групи візьмуть участь у Меморіалі імені Йосипа Гагера і Михайла Мозера, який пройде у липні. Попереду ще три тури (два вже відбулися) першості області серед школярів.

У жовтні в Тячеві відбудеться відкрита першість міста, де боротимуться за перемогу кращі тенісисти краю до 10, 12, 14, 16 років.

Олег Адамчук (голова федерації тенісу Закарпаття):

– Ми провели турнір, в якому взяли участь більшість кращих тенісистів області у трьох вікових групах, тож побачили більш-менш об’єктивну картину. Нам є над чим працювати. Сьогодні в обласному тенісі багато проблем, бо вони накопичилися за доволі великий проміжок часу. Ми почали їх вирішувати,а для цього, зокрема,  потрібні корти, тренерські кадри. Попереду багато роботи, але труднощі нас не лякають. Ми повинні відродити престижність цього виду спорту, вийти на рівень, коли у збірній країни на перших ролях будуть наші вихованці. Зробимо все, щоб досягти поставленої мети».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також