В Ужгороді відкриють 2 басейни

14
1

12 січня в Ужгороді Федерація водних видів спорту Закарпатської області зібрала людей, причетних до становлення водних видів спорту в Закарпатті. Оскільки теперішній стан цих видів спорту в області на низькому рівні, організатори намагаються не втратити зусилля та досвід старшого покоління спортсменів і тренерів. Тому на зібранні в основному обговорювалися проблеми, перші здобутки недавно створеної Федерації та згадували добре минуле закарпатських водників.

Зараз у водних видах спорту Ужгород представлений лише ветеранами, які з 1997 року регулярно виступають на чемпіонатах Європи і світу, а всеукраїнські змагання завжди закінчують у призерах.

«На сьогодні водних видів спорту в нас фактично немає, — каже голова закарпатської Федерації водних видів спорту Роберт Левицький. — Головна причина — відсутність спортивної бази». За минулий рік у її створенні були зроблені перші кроки, хоча результату поки що не видно. Після підписання угоди з обласною адміністрацією про визнання Федерації водних видів спорту як єдиної подібної організації в області Закарпатська федерація ввійшла до складу національної федерації плавання. Тепер обласна організація є складовою частиною Федерації водних видів спорту України. В результаті обласна Федерація дістала згоду від голови нацфедерації Олега Дьоміна на проведення виїзного засідання нацфедерації в Закарпатській області. Це дасть змогу на конкретних прикладах привернути увагу до наших проблем.

Щодо створення необхідної бази. Минулого року Федерація провела круглий стіл у УжНУ, де обговорювалося створення на базі басейну «Буревісник» школи з водних видів спорту. Сторони дійшли згоди, знайшлися на це кошти і в обласної влади. Також завдяки зусиллям федерації та влади міста було розпочато ремонт котельні ужгородської гімназії, яка має забезпечувати теплом і теплою водою власний басейн — ще одне місце, де можна мати школу плавання. Очікується, що навесні обидва басейни працюватимуть.

Зараз у області половина дітей не вміють плавати. Торік в Ужгороді за ініціативи знову-таки обласної Федерації вперше в Україні було змонтовано басейн для дитячого садка. Тепер у дитсадку № 6 є можливість проведення початкового навчання з плавання.

«Десятки тисяч дітей в Ужгороді не вміють плавати, — каже тренер з плавання Юрій Писарєв. — У початкових класах немає дітей, які можуть триматися на воді, діти в 5—7-х класах уже комплексують і вчити їх стає важко. В результаті з кожним роком діти стають слабшими». Юрій Писарєв звернувся до можновладців та бізнесменів: «Будуйте церкви, ресторани, сауни, але побудуйте маленький басейн у кожному районному центрі. Навчіть дітей плавати, бо жоден новенький храм не компенсує дитячих смертей, які кожного року трапляються на водоймищах області».

Коментарі

ІБ
Ігор Баран

Почати треба із повернення Ратушняком міського басейна місту, і приведення його в робочий стан. Ужгород єдиний обласний центр без ЄДИНОГО спортивного басейну

Читайте також