В Ужгороді відкриють музей з шоколадними експонатами (ВІДЕО)

5
0

В Ужгороді двоє митців надумали відкрити музей, де будуть знайомити відвідувачів із всесвітньо відомими постатями. Біля кожної скульптури - довідка.

Проте головна особливість експонатів не в їх зірковості, а в сировині -  майстри обіцяють їх виготовити зі справжнісінького шоколаду.

Навички роботи він здобував у Франції, відточував не на одному професійному конкурсі, а музей відкриє в Україні. Ужгородський кондитер Валентин Штефаньо  уже є у вітчизняній книзі рекордів Гіннеса - його шоколадну писанку визнали найбільшою. Серед незвичних робіт шоколадного майстра й потртрет Майкла Джексона заввишки 120 сантиметрів. Нині умілець взявся за роботу над експозицією для нового музею.
 
Валентин Штефаньо, шоколадьє: "Перед работой с шоколадом - это растопить его, потом резко охладить и опять растопить. Это все до нужной температуры. Это первый момент, который нужно провести правильно. От этого зависит дальнейшая работа с шоколадом. Будет ли он застывать, будет ли он блестеть, после того, как мы его с формы вымоем, будет ли он хорошо кристаллизироваться, когда будет застывать, будет ли он ломаться".
 
Найскладніше, кажуть майстри,  виконувати скульптури асиметричні й декоровані багатьма елементами. Проте це ужгородських умільців не лякає. Перша їх спільна робота - шоколадний Ференц Ліст. Його виготовили до двохсотріччя композитора та подарували Угорському консульству. Митці переконані, через шоколад історія запам’ятовується набагато краще.
 
Михайло Колодко, скульптор: "Дитина, вона коли чує шоколад, вона вже готова сприйняти все, будь-шо, шо би це не було. І ми стараємося в цю форму шоколадну максимально її наповнити позитивним змістом, який би розкривав таке історичне багатство Ужгорода, рідного краю нашого".
 
Серед перших експонатів майбутнього музею - угорський композитор-фольклорист Бейла Барток та шоколадний бравий солдат Швейк. Упродовж року майстри сподіваються виготовити 5-6 скульптур. Повна ж експозиція складатиметься оптимально з 20-ти робіт. Це будуть шоколадні перила,  на яких сидітимуть шоколадні персонажі.
 
Михайло Колодко, скульптор: "В нас, як мінімум, будуть 4 епохи Ужгорода - це середньовічна епоха Ужгорода, австро-угорська епоха, чехословацька воєнна, перша-друга світові війни, кусочок Угорщини, яка ще теж попадає в цей період і українська епоха Ужгорода - це починаючи там від Радянського союзу до сьогоднішніх днів".
 
У кожної епохи, обіцяють майстри, буде й свій смак шоколаду. Частину солодкої історії відвідувачі музею зможуть прихопити із собою. Там продаватимуть зменшені копії шоколадних шедеврів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також