В Ужгороді відкриють перинатальний центр

10
0

У понеділок, 13 лютого, відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я. Головне питання порядку денного – старт в області національного проекту «Нове життя», яким передбачається відкриття в Ужгороді в 2013-тому році нового перинатального центру.

 

Для цього планують реконструювати акушерсько-гінекологічний корпус Ужгородської міськлікарні, що на БАМі. Нині функції обласного закладу виконує Ужгородський міський перинатальний центр, але фахівці стверджують: для Закарпаття необхідно потужніший заклад. Нині кожна п’ята жінка, що народжує потребує допомоги саме у закладі III рівня – тобто у перинатальному центрі. 
 
Перший крок до реалізації проекту зроблено на комісії, до складу якої входять авторитетні  лікарі області - прийнято рішення внести на чергову сесію облради питання про згоду на прийняття у обласну власність будівлі акушерсько-гінекологічного корпусу. Після цього фахівці розпочнуть розробляти проектно-кошторисну документацію на реконструкцію будівлі.
 
Голова комісії, керівник обласного центру нейрохірургії Володимир Смоланка повідомив, що наразі в приміщенні корпусу розміщені також відділення судмедекспертизи, дитячої хірургії та санепідемстанції, тому ці заклади змінять прописку. Куди вони переселяться – вирішуватиме міська влада.
 
«Область отримає унікальний перинатальний центр. Тут функціонуватиме приймальне відділення, консультативно-діагностичний блок, гінекологічне, пологове та відділення сумісного перебування матері та дитини, операційний блок з відділенням інтенсивної терапії. Проектна потужність закладу – 100 ліжок. Приміщення акушерсько-гінеколлогічного корпусу на БАМі, який проектували як пологовий будинок, фахівці вважають як найбільш придатний для створення перинатального центру. Впевнений, що  обласні депутати на черговій сесії підтримають рішення про прийняття об’єкту у обласну власність. Опісля, розпочнеться практична реалізація проекту», - констатував Володимир Смоланка.
 
Також на комісії було заслухано інформацію управління охорони здоров’я обладміністрації про хід виконання обласних медичних програм. Розглянули й пропозицію декана стоматологічного факультету УжНУ, депутата облради Юрія Перести щодо сприяння у проведенні 5-го з’їзду Асоціації стоматологій України, який пройде 12-14 жовтня в Ужгороді. 
 
Серед інших пропозицій комісії – виділити додатково 5,5 млн. гривень на реконструкцію обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології.
 
«Свого часу була розроблена проектно-кошторисна документація на будівництво центру. Але у ній не було враховано цілий ряд пропозицій. Зокрема у центрі потрібно також облаштувати кисневу станцію, сучасну систему вентиляції, закупити обладнання. Додаткові кошти необхідні для того, щоби не виникла ситуація: центр буде добудований, а функціонувати не зможе», - вважає керівник закладу Володимир Смоланка.
 
Депутатська комісії одноголосно підтримала пропозицію свого колеги. На чергову сесію до порядку денного будуть включені всі питання, озвучені на комісії.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також