В Ужгороді встановили Ейфелеву вежу (ОНОВЛЕНО, ФОТО)

29
0

1 червня в Ужгороді побувала з робочим візитом група європейських дипломатів які оглянули памятні місця нашого міста, посмакували оригінальну місцеву гастрономію і відкрили (французький консул) першу в Україні та найменшу у світі публічну міні-скульптуру Ейфелевої вежі.

Найвідоміший український кондитер Валентин Штефаньо пригостив гостей найрізноманітнішими смаколиками, а скульптор Михайло Колодко презентував свій витвір як доказ європейської дружби України та Франції.

«Висота ужгородської копії Ейфелевої вежі складає 16 см, вага – 1 кг чистої бронзи. Скульптурка вилита на леварному заводі міста Карцаг (Угорщина). Її встановили біля греко-католицького собору на останньому старовинному стовпі в Ужгороді, що зроблений методом холодної зварки. Між іншим, таким самим методом робили й оригінальну Ейфелеву вежу. Ми прийняли рішення встановити скульптуру саме там, аби цей історичний стовп не зрізали, адже останнім часом їх в Ужгороді просто викидають», - розповів у спеціальному коментарі для Мукачево.Net туризмознавець Федір Шандор.

Скульптор Михайло Колодко працював над міні-вежею близько місяця.

«Відкривали пам’ятник посли Нідерландів і Франції в Угорщині, які були на Закарпатті в рамках неофіційного візиту. Вони побували на екскурсії Закарпаттям, побачили історико-культурну спадщину краю, були фантастично здивовані випічкою Штефаньо, особливо макарунами. Після цього ми їх запросили відкрити скульптурку. Відверто-кажучи, ми не очікували такої емоційної реакції від них, сказати, що вони були приємно здивовані – це нічого не сказати, адже для них Ейфелева вежа є чимось більшим, ніж просто пам’ятником.

Звісно, вони висловили бажання, щоб копія скульптурки була встановлена і у Франції, але ми ще подумаємо над цим, адже такі монументи як маленька Свободка і Ейфелева вежа приваблюють до нашого міста туристів», - прокоментував Федір Шандор.

Mukachevo.net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також