В Ужгородській райраді пройшов «День відкритих дверей» в рамках Європейського тижня місцевої демократії

11
0

З ініціативи голови Ужгородської районної ради Анатолія Перцева , 16 жовтня в рамках тижня Європейської демократії в районній раді проведено «День відкритих дверей» для 25 учнів Порошківської та Т.Пасіцької ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Насамперед учні побували в сесійному залі районної ради, де голова районної ради Анатолій Перцев в неформальній обстановці спілкувався з ними .  Анатолій Володимирович розповів про життя районної ради,  скільки депутатів представляє районну раду, як вони обираються. Зазначив, що інтереси територіальних громад району представляють   290 депутатів. З них, за пропорційною та мажоритарною системами   в Перечинську районну раду VI скликання пройшли 30 депутатів: 15- обранці по мажоритарних округах,  15 депутатів - представники політичних партій.  Ознайомив присутніх з процедурою обрання голови та заступника голови районної ради.

Голова ради ознайомив учнів з формуванням бюджету, з яких доходів складається районний бюджет, на які потреби  витрачається. Анатолій Перцев наголосив, що за розвитком туризму та рекреації- майбутній розвиток району.

В діалозі з школярами відчувалося, що їх по справжньому хвилює життя району , так як піднімали   далеко не дитячі питання. 
Учениця Уляна  з Порошківської ЗОШ І-ІІІ ступенів цікавилась питанням- чи можна знайти роботу в районі після закінчення ВУЗу?
Анатолій Перцев відповідаючи на дане запитання зазначив, що нещодавно в районній раді проводилось засідання круглого столу з учнями Перечинської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Перечинської гімназії суспільно-гуманітарного напрямку з метою правильного орієнтування випускників у виборі майбутньої професії . В   даному заході брав участь Федір  Шандор, проректор УжНУ, завідувач  кафедри туризму УжНУ, який повідомив,  що на нинішньому етапі розвитку нашої держави найбільш  перспективними є такі факультети вузу : інженерно-технічний, економічний, туристичний. У нас туристичний край  і спеціалісти в даній галузі потрібні.    Майбутнє за професіоналами.

Анатолій Володимирович   звертаючись  до випускників сказав:  « Я маю надію, що Ви незабаром станете студентами, потім  молодими спеціалістами. Не важливо яку Ви професію оберете, важливо, щоб Ви були добрими спеціалістами, досконало знали свою справу, отримували насолоду від своєї роботи. Ми живемо в час змін. В усі галузі економіки втілюються нові технології. Районна влада буде робити все для того, щоб для Вас були створені робочі місця та Ви мали достойну зарплату.

В розмові з районним керівником учень Владислав з Порошківської ЗОШ І-ІІІ ступенів  запитав - «якими рисами характеру має володіти голова місцевого самоврядування?». Анатолій Володимирович пояснив, «все залежить від виховання людини. В характері має бути свій «стержень». Насамперед керівник має бути стриманим, тактовним, доброзичливим, ніколи не піддавати  себе провокування  агресії . Людину цінять не за її посаду, а  за її справи  »- додав керівник району.

Учнів  проймались цікавістю, пов»язаною із вступом України в Євросоюз. Ученицю Аліну з Т.Пасіцької ЗОШ І-ІІІ ступенів цікавило питання –як зміниться рівень нашої освіти після вступу України в Євросоюз? А учениця Аліна з Порошківської ЗОШ І-ІІІ ст. запитувала , що заважає нам вступити до Євросоюзу?

Очільник району інформував, що навчання в УжНУ дає високий рівень освіти .  Випускники УжНУ мають  дипломи із здобуттям двох професій. УжНУ займає 7 місце по кількості професорів в університетах країни. Якщо Ви хочете мати добрі знання, правильно обирайте ВУЗ. 

Учні активно задавали питання , які відносились соціально-економічного розвитку  , що стосувались здебільшого очільників сільських громад.

Так, учениця з Порошкова Уляна запитувала коли буде відремонтовано вулицю Зерновська. Як вияснилось пізніше у Порошківського сільського голови   та заступника голови РДА, частину вулиці Зерновська відремонтовано ДРП філії  « В.Березнянський  райавтодор», на що витрачено 32 тис.грн. сільського бюджету, а за кошти обласного бюджету в сумі 160 тис.грн. роботи ще не розпочато. Є ще залишок коштів сільсьського бюджету на ремонт дороги в сумі 80 тис.грн. Зі слів сільського голови , укладено угоду на проведення цих  робіт з «Будкомплектторгом».

Питання ремонту дерев»яного містка в с. Т.Пасіці  порушувала учениця Олександра. Наразі, вчитель школи та депутат сільради повідомила, що зверталась в сільраду з листом, керівництво села обіцяло вирішити дане питання. Ми також вели розмову з керівництвом села і відповідь була- «питання вирішується».

Найактивнішою серед учнів в діалозі з головою районної ради була  учениця Неля з Порошкова. ЇЇ турбували питання, пов»язані також з шкільним життям: чому немає інтернету в школі, чому не підвозить шкільний автобус учнів з вулиці Зерновської , віддаленої від школи близько 3 км в с.Порошково, чому немає в школі медичної сестри. Директор школи  Девіцька Н.П., депутат районної ради пояснювала ситуацію, яка склалася по даних питаннях.

Як стало відомо, зі слів начальника відділу освіти,молоді та спорту РДА Мошак М.І. всі процедури по перерахунку коштів за користування інтернетом Порошківської ЗОШ І-ІІІ ст. здійснено та передано в  ГУДК в Перечинському районі. Стосовно підвозу учнів із вул. Зерновської- то відповідно інструкції : довіз до школи учнів шкільним автобусом має здійснюватись , коли віддаль до школи становить понад 3 км . Питання про обслуговування школи медичною сестрою в стадії вирішення.

Ученицю Т.Пасіцької ЗОШ І-ІІІ ст. Вікторію, яка є жителькою с.Т.Поляни надзвичайно хвилює питання будівництва міні-ГЕС  у  селі. Вона скаржиться, мовляв, «в селі вже побудовано одну міні-ГЕС, ми вже відчуваємо нестачу води,  а кажуть , що ще одна буде будуватись - тоді ми зовсім залишимось без води». 

Діалог з учнями був різнохарактерний , видно, що сьогоднішні учні всебічно розвинені. На завершення розмови керівника району з учнями  в сесійному залі районної ради, директор школи, районний депутат- Надія Девіцька  висловила щирі слова вдячності керівнику району Анатолію Перцеву за те, що районна влада робить все для того, аби освітня галузь
району успішно розвивалась, подякувала за приємні хвилини спілкування з учнями.

Після діалогу з очільником району учні Порошківської та Т.Пасіцької  ЗОШ І-ІІІ ст. побували в кабінетах виконавчого апарату районної ради, де мали  змогу ознайомитись із роботою відділів ради: дізнатись чим займаються депутати райради, як готуються засідання постійних комісій, засідання сесій,   ознайомились з процесом прийняття на державну службу, з веденням діловодства в районній раді, веденням протоколів сесії, тощо.

Учні також відвідали кабінет голови районної ради, де Анатолій Володимирович пригостив їх гостинцями. Також подарував їм презентаційний набір із туристичним буклетом та картою Перечинщини .

Побажав рости здоровими, досягати високих результатів у навчанні, бути активними у громадському житті. Звертаючись до  випускників , голова ради  зазначив, що в майбутньому їм доведеться обирати професійну стезю,  яким буде їх вибір – залежить тільки від них , вони будуть втілювати отримані знання в реальному житті. Побажав освоювати нові професії і повертатися в рідний район, щоб збагачувати його розвиток.

«Ви наше майбутнє, на Вас всі надії, ви повинні відчувати відповідальність за  свій рідний край, зберігати і примножувати його багатства»- наголосив на завершення зустрічі керівник району.

Прес-служба Ужгородської районної ради

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також