В Закарпатській ОДА обговорили питання захисту прав дитини

8
0

У середу, 25 січня, відбулась нарада Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка стосовно здобутків та проблем у сфері захисту прав дітей в Закарпатті.

 

У нараді взяли участь очільник області Олександр Ледида, голова облради Іван Балога, заступник керівника краю Іван Качур, голови районних адміністрацій, спеціалісти обласних служб, а також начальник управління забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав дитини Людмила Волинець.

За інформацією начальника обласної служби у справах дітей Світлани Якімеліної, з кожним роком кількість усиновлених закарпатських дітей збільшується. Для порівняння: якщо у 2009 році у нові родини були влаштовані 65 дітей, то у 2011-му – вже 83. Водночас, сьогодні на Закарпатті проживає 2397 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (це 0,8% загальної кількості дітей області). Упродовж минулого року в області відкрито 2 дитбудинки сімейного типу та 6 прийомних сімей, в які влаштовано 38 дітей. Варто відмітити й те, що у 2012 році створено першу прийомну родину в Ужгороді – до неї влаштовано дві дитини.

Попри здобутки, наголосив Олександр Ледида, роботу у вищезгаданому напрямку необхідно продовжувати:

 – Адже щороку в Закарпатті правового статусу сиріт, позбавлених батьківського піклування, на жаль, набуває має півтисячі дітей. І, хоча тенденції щодо усиновлення в краї, безперечно, позитивні, нам ще є над чим працювати в цьому напрямку.

Питання меддопомоги та належного забезпечення ліками дітей підняв у своєму виступі головний медик області Роман Шніцер. Адже, з його слів, іноді виникають затримки з забезпеченням належної кількості вакцин для дитячого щеплення. Юрій Павленко наголосив: вирішенню таких питань центральна влада приділяє особливу увагу, вони знаходяться на особистому контролі Президента України. Також   Уповноважений Президента України з прав дитини високо оцінив рівень оснащення та професіоналізм медиків обласної дитячої лікарні:

– Закарпаття – це вже 23 область, яку я відвідую, працюючи на цій посаді. Отож маю з чим порівняти. Приємно вражений рівнем забезпечення ліками та оснащенням обласної дитячої лікарні. Наведу тільки один приклад: у дитлікарні Херсонської області, яка значно більша за Закарпаття, є тільки 9 кювезів для немовлят, натомість у Закарпатській – чотири десятки. Високо оцінюю також професіоналізм колективу та умови, створені для маленьких пацієнтів.

Відразу після наради Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко та заступник керівника Закарпаття Іван Качур відповіли на питання журналістів під час прес-конференції. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також