Важлива роль шлейфа в мобільному телефоні

98
0

Сучасний мобільний телефон побудований на основі жодної сотні мікроелементів і являє собою високотехнологічний апарат.

Конструкція начинки смартфона налічує кілька електронних плат, а тонкі шлейфи дозволяють їм "спілкуватися", тобто обмінюватися електричними сигналами або імпульсами. Більш докладно зупинимося саме на каналах спілкування, так як завдяки їм вдається реалізувати десятки потрібних опцій в рамках невеликого корпусу мобільного пристрою.

Шлейф - це плоский кабель, що складається з безлічі тонких каналів, ізольованих один від одного.Товщина елементів вимірюється в мікронах, а пропускна здатність залишається на рівні многожильного мідного шнура. Практично всі периферійні пристрої смартфона можуть підключати до материнської плати за допомогою шлейфів: камери, мікрофони, динаміки, плати харчування, плати управління, дисплейні модулі і т.д. Завдяки такому рішенню подібні інструменти можна швидко і безболісно замінити, не вдаючись до складних процесів пайки і демонтажу, а всі доступні варіанти подібних комплектуючих знайдете тут https://www.aks.ua/catalog/shleif/.

Які варіанти шлейфів зустрічаються в мобільному телефоні?

До недавнього часу користувачі просто фанатели від таких типів телефонів як слайдер і розкладачка. Однак мало хто знав і розумів за яким принципом вийшло реалізувати подібну конструкцію. Насправді, саме завдяки тонким і еластичним шлейфам, вийшло домогтися довгої роботи мобільного пристрою зі зсувними і розкладними механізмами на борту.

Так як даний спосіб передачі електричного сигналу зарекомендував себе виключно з позитивного боку, тому він знайшов своє застосування і в сучасних сенсорних телефонах, навіть незважаючи на те, що рухомих деталей він не має.

Таким чином, материнська плата смартфона може легко обмінюватися сигналами з наступними важливими вузлами:

  • коннектори живлення і підключення гарнітури;
  • фото та відеокамери, а також пристрої штучного освітлення;
  • пристрою прийому і відтворення голосових повідомлень;
  • роз'єми підключення sim і flash карт;
  • батарейні модулі;
  • плати кнопок управління;
  • сенсорні, екрани і дисплейні модулі;
  • датчики наближення і освітленості;
  • приймально-передавальні модулі і т.д.

Коли може знадобитися заміна стрічкового кабелю?

У зв'язку з тим, що сучасні телефони не мають рухомих елементів, то і шлейфи можна сміливо віднести до категорії надійних запчастин. Однак бувають випадки, коли і вони потребують заміни, наприклад, коли шлейфи представляють нероз'ємне з'єднання з іншим елементом, наприклад, нижня плата для зарядки. Також плоский кабель може бути пошкоджений в результаті недбалої розбирання телефону або ж у випадках неправильної роботи обладнання. Так на поверхні шлейфу може з'явитися надрив або прогар одній з доріжок. В такому випадку деталь не ремонтується і потребує тільки в заміні.

Діагностувати поломку шлейфа дуже просто, якщо не працює одна з функцій телефону або періодично пропадає контакт, то виною цьому ставати зношений стрічковий кабель, а продзвонивши всі його доріжки по черзі, ми можемо підтвердити або спростувати свої припущення.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також