Важливі аспекти підбору колісних кріплень

54
0

До вибору колісного кріплення потрібно віднестись відповідально. Неправильний вибір по розміру та виду може привести до виникнення аварійної ситуації. Існує декілька видів кріплень.

Це колісні болти та гайки. Також існує кріплення одною центральною гайкою на гоночних авто. Кріплення за допомогою болтів найбільш поширений вид на європейських автомобілях та моделях серійного випуску.

При вибору метиза потрібно врахувати марку авто та різновид диска. Якщо болт для литого диска використати для штамповки, є ймовірність, що він буде доставати до тормозних елементів. Внаслідок цього рух автомобіля стане небезпечним.

Різновиди колісних болтів

Метизи відрізняються своєю конструкцією та сплавом. Як правило, колісні болти для дисків штампованих виготовлені з міцної сталі. По конструкції вони більш тонкі ніж болти для титанових дисків, мають циліндричну поверхню та плоску шляпку. Від розміру шляпки залежить ключ, яким буде здійснюватись монтування. Це може бути 17, 19 або 21 розмір ключа.

В залежності від матеріалу виготовлення болти для дисків бувають:

  • Стальні.
  • Титанові.
  • Хромовані.
  • Нікельовані.

Від матеріалу залежить стійкість кріплення до корозії. Найбільш поширені варіанти – хром і цинк. Хромовані вироби виглядають ефектно, але з часом на них може проявлятися корозія в місцях сколів. Цинковані або нержавіючі елементи менше піддаються корозії, відповідно термін їх служби збільшується.

Також кріплення бувають в різній кольоровій гаммі. Це дозволить підібрати кріплення під колір дисків. Виробники пропонують чорні, червоні, жовті, кольорові вироби, які стануть частиною тюнингу автомобіля.

Для легкосплавних дисків можуть бути конусні та сферичні болти. Перший тип в основному використовується для тютингу. Також існують болти з шайбою для литих дисків. Такі види кріплень використовують французькі автовиробники Пежо та Сітроен.

Болти можна підібрати і по країні виробнику. Найбільш популярні серед автолюбителів вироби тайванського або китайського походження. Також існують вироби німецького виробника, але вони не такі популярні через свою високу вартість.

Особливості вибору колісних болтів

Щоб правильно підібрати колісний болт для авто, треба точно врахувати діаметр різьби кріплення маточини. В основному вони бувають 12 та 14 мм. Для позначення розміру наноситься позначення М та цифрою розмір.

Перед тим як купити болти для титанових дисків, потрібно знати, що кількість обертів повинна бути 8-9. Крок має бути не менше 1,5 мм. Важливо звернути увагу, що різьба у болтів вимірюється в міліметрах, а діаметр дисків в дюймах.

Колісні гайки

В основному використовуються на автомобілях американського виробництва та японських моделях. Вони бувають з різного матеріалу, самий надійний з яких – титан. Такий матеріал міцний у використанні, проте має найвищу вартість. Вироби з алюмінію зі сплавами відрізняються легкою вагою і бюджетною вартістю, проте невеликою міцністю.

Гайки можуть бути відкритого та закритого виду. Закриті захищають від попадання води, бруду та пилу. Також вони як і болти відрізняються різьбою.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також