Вчені: Лунатизм передається у спадок

31
0

Американські вчені підтвердили генетичну природу сомнамбулізму

Попередні дослідження на цю тему показували, що лунатизм відносно часто вражає членів однієї сім'ї, особливо близнюків. Однак пошуком конкретних спадкових механізмів захворювання до цих пір ніхто не займався.

Дослідники з Вашингтонського університету зібрали зразки слини 22 осіб з чотирьох поколінь однієї родини. Дев'ять з них страждали сомнамбулізмом. Прояви захворювання були різними: один чоловік уві сні часто одягав вісім пар шкарпеток; його племінниця регулярно виходила, не прокидаючись, на вулицю, у багатьох членів сім'ї сноходіння призводило до переломів стоп.

Провівши аналіз ДНК у зібраних зразках, вчені виявили певну ділянку 20-ї хромосоми (локус 20q12-q13.12), володіння єдиною копією якого пов'язане з 50% ризиком розвитку сомнамбулізму, пише Лента.ру з посиланням на ВВС.

Вивчення характеру успадкування цього захворювання показало, що воно передається за аутосомно-домінантним типом з зниженою пенетрантністю.

Конкретний ген сомнамбулізму поки не встановлено - у виявленій ділянці їх 28. Однак дослідники на чолі з Христиною Гарнет припускають, що з найбільшою ймовірністю за розвиток захворювання відповідає ген аденозіндеамінази.

Як відомо, від цього ферменту залежить фаза повільного сну, в якій відбувається снохождення. Втім, вчені не виключають, що генів лунатизму може бути декілька.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також