Вчені "на пальцях" пояснили значення бозону Хіггса

13
0

Російські науковці вирішили роз'яснити доступною мовою, що таке бозон Хіггса, який було відкрито минулого тижня і навіщо він потрібен.

Так директор Інституту ядерних досліджень РАН Віктор Матвєєв пояснив, що відкриття хіггсівського бозону може стати першим кроком до винайдення антигравітації.

"Покладіть на стіл жменю пінопластових кульок, вони будуть зображувати елементарні частинки (тобто найдрібніші неподільні частинки, з яких складаються ядра атомів, з яких, в свою чергу, складається матерія, з якої, в свою чергу, - все навколо. – ред.), вони практично не мають ваги", - пояснює директор Інституту ядерних досліджень РАН Віктор Матвєєв.
 
"Подуйте - і вони розлетяться. Але ж у реальності елементарні частинки не розлітаються. Значить, щось їх стримує, надаючи їм вагу. Далі наллємо на стіл води, додамо пінопласту і знову злегка подуємо. Ми побачимо, що кульки розбігаються дуже неохоче. Вони ніби поважчали", - продовжує Матвєєв.
 
"Ця пасивність виникає через те, що частинкам під час руху доводиться продиратися крізь воду, яка в цій аналогії грає роль хіггсівського поля. Якщо ж ми подуємо на воду без пінопластових кульок, то на її поверхні з'являться хвилі - це буде аналог бозонів", - розповідає науковець.
 
За його словами, використовуючи подібну аналогію, можна пояснити і практичне застосування відкриття.
 
Матвєєв наголошує, якщо навчитися прибирати "воду", тобто хіггсівське поле, то елементарні частинки втратять вагу. А отже, втратить у вазі і матерія, з якої вони складаються.
 
Наприклад, літак, побудований з матеріалу, з якого прибрали бозони Хіггса, - зможе літати без двигунів, пояснюю вчений.
 
"Так що літак – звичайний шматок металу, зможе зависнути в повітрі. Тобто ми нарешті винайдемо антигравітацію, про яку писали тільки у фантастичних книжках", - резюмував Матвєєв.
 
Водночас, як пояснив український фізик – учасник проекту ALICE на ВАК Євгеній Мартинов, стверджувати поки що зарано, що було знайдено саме бозон Хіггса, оскільки необхідно провести ще ряд експериментів, які могли б це остаточно підтвердити.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також