Вчені запевняють, що столові прибори впливають на смак їжі

40
0

Нове дослідження про вплив мозку на сприйняття їжі може допомогти дієтологам чи стати у пригоді рестораторам, каже професор Спенсер.

Їх розмір, вага та колір впливають на смак, переконана команда дослідників з Оксфордського університету, пише агенство BBC.

Сир буде солонішим на смак, якщо його їсти ножем, а не виделкою, а йогурт смакує більше з білих ложок, йдеться в експерименті науковців.

У дослідженні, опублікованому в журналі Flavoursuggests, стверджується, що мозок оцінює їжу перед тим, як вона потрапить до рота.

Понад 100 студентів взяло участь у трьох експериментах, які мали виявити вплив ваги, кольору та форми столових приборів на смак продуктів, які ними їдять.

Дослідники виявили, що, коли вага столових приборів виправдовує очікування, то це впливає на смак їжі.

Для прикладу, їжа солодша з маленьких ложечок, аніж з десертних, які зазвичай подають до солодких страв.

Кольорові контрасти також є важливим чинником - білий йогурт здається солодшим, коли його їсти з білої ложки, аніж у випадку, коли його їдять з чорної.

Так само, коли учасникам експерименту запропонували з'їсти сир з ножа, ложки, виделки чи зубочистки, то вони підтвердили, що сир з ножа здається солонішим.

Професор Чарльз Спенс та доктор Ванесса Харрар переконані, що "мозок оцінює їжу до того, як ми її спробуємо".

Попереднє дослідження встановило, що посуд може змінити наше сприйняття смаку їжі та напоїв. Наприклад, люди зазвичай їдять менше, якщо їжу подають на невеликих тарілках.

Нове дослідження про вплив мозку на сприйняття їжі може допомогти дієтологам чи стати у пригоді рестораторам, каже професор Спенсер.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також