Вчені зі Стенфордського університету заявили про прорив у лікуванні діабету

2
0

Останні результати дослідження Медичного центру Стенфордського університету свідчать про те, що діабет 1-го типу можна побороти, якщо змусити імунну систему пацієнта припинити атакувати його тіло.

Саме імунна система знищує клітини, що виробляють інсулін - гормон, необхідний для контролю рівня цукру в крові.

У дослідженні, оприлюдненому в журналі Science Translational Medicine, взяли участь 80 пацієнтів. Виявилось, що вакцина здатна перевчити їхню імунну систему.

Експерти назвали отримані результати "визначним кроком", пише агенство BBC.

Протилежний ефект

Зазвичай вакцина вчить імунну систему атакувати бактерії чи віруси, які спричиняють хворобу, наприклад вірус поліомієліту.

Дослідники ж використали вакцину з протилежним ефектом - вона примушує імунну систему припинити атаки.

Імунні системи пацієнтів з діабетом 1-го типу руйнують бета-клітини підшлункової залози. Це означає, що тіло стає нездатним виробляти достатню кількість інсуліну, і людина все життя має отримувати ін'єкції цього гормону.

Інша справа - діабет 2-го типу. Його може спричинити незбалансоване харчування.

Дія вакцини спрямована на білі кров'яні тільця, які атакують бета-клітини. У крові пацієнта, якому щотижня протягом трьох місяців кололи вакцину, кількість цих тілець помітно зменшилася.

Нова концепція

Під час дослідження також вдалося встановити, що бета-клітини краще працюють у тих пацієнтів, які отримували вакцину, ніж у тих, яким кололи лише інсулін.

Інші частини імунної системи не зазнали будь-якого впливу.

"Ми дуже раді цим результатам, які показують, що мрії імунологів знешкодити тільки одну підмножину дисфункціональних імунних клітин без шкоди імунній системі в цілому можуть здійснитися, - сказав професор Лоуренс Штейнман. - Ця вакцина пропонує нову концепцію".

Поки що дослідження перебуває лише на початковій стадії, кажуть вчені, і потрібно ще провести випробування за участі більшої кількості людей, а також перевірити довготривалість ефекту від вакцини.

Професор Штейнман каже, що ефект від вакцини триває протягом двох місяців, тому пацієнтам потрібні регулярні повторні курси.

Карен Еддінгтон з британської доброчинної організації з боротьби проти діабету 1-го типу назвала результати дослідження "визначним кроком вперед на шляху до світу без діабету 1-го типу".

За її словами, науковцям належить провести ще чимало дослідів і до клінічного застосування вакцини ще далеко.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також