Вчені знайшли загадкові планети з піщаними хмарами

8
0

Три незалежні команди астрономів за допомогою космічного телескопа "Спітцер" знайшли планети, хмари яких в буквальному сенсі складаються з піску.

Астрономи вивчали дві газоподібні планети в сузір'ї Пегаса та Лисиці. За своїми розмірами планети можна порівняти з найбільшою планетою Сонячної системи - Юпітером, пише ТСН.

За попередніми висновками фахівців, на обох планетах повинна була бути присутня вода, хоча б у вигляді пари в атмосфері, проте подальші спостереження показали помилковість даних здогадок.

Згідно з уточненими даними, атмосфера даних планет складається з крихітних піщинок, так званих силікатів. Дані силікати розташовані в атмосфері таким чином, що з них утворюються цілі хмари.

За словами астрономів, досі вченим не вдавалося знайти планети, хмари яких складалися б у прямому сенсі слова з піску.

За словами Карла Грілмеєра, астронома каліфорнійського технологічного інституту, дані планети хоч і являють собою газоподібні гіганти, їх структури та особливості дуже відрізняються від того, з чим раніше доводилося мати справу.

Найімовірніше, говорить Грілмеєр, дивацтва даних планет на піщаних хмарах не закінчуються.

З технічної точки зору, обидві планети досить близько розташовані до зірок (в 10 разів ближче, ніж Юпітер від Сонця), тому температура на їх поверхні повинна бути досить високою - близько 800 градусів.

Фахівці вважають, що на даних планетах можуть існувати якісь примітивні форми життя, які харчуються за аналогією із земними рослинами, живучи за рахунок кисню та сонячного світла.

Планета, виявлена в сузір'ї Лисиці, отримала номер HD 189733b. Відстань від неї до Землі становить 62 світлових роки, а період її обертання навколо зірки становить 2,2 земних дні.

Планета, знайдена в сузір'ї Пегаса, отримала номер HD 209458b і вона розташована в 153 світлових роках від Землі, а період її обертання становить 3,5 земних дні.

Як повідомлялося раніше, телескоп NASA виявив новий супутник планети Нептун. Новому супутнику Нептуна присвоєно ім'я S/2004 N 1.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також