Весняно-польові роботи в Закарпатті розпочалися аж наприкінці березня

8
0

через погодні умови

Цьогоріч, через примхи погоди, весняно-польові роботи в області розпочалися лише наприкінці березня. За словами начальника головного управління агропромислового розвитку, в області за станом на 6 квітня 2009 року посіяно і посаджено ярового клину у всіх категоріях господарств на 11 відсотках прогнозованих площ. І Посів ранніх зернових і зернобобових проведено на 61 відсотку прогнозованих площ. Найкраще веснують на Ужгородщині та Мукачівщині, де посіви складають відповідно 78 та 68 відсотків.



Підживлення озимих зернових практично під завершенням і на сьогодні становить 90 відсотків посіяних площ. Однак, дещо відстають із проведенням цього важливого агротехнічного заходу, від якого залежатиме кількість і якість майбутнього врожаю, господарства Виноградівського району. За словами Івана Паука, це в першу чергу пов`язано з відсутністю обігових коштів на підприємствах, а також і через значне здорожчання міндобрив.



Загалом просіви озимих культур знаходяться у хррошому стані. Пересівати їх яровими зерновими не доведеться, за винятком незначних площ у Берегівському та Мукачівському районах, де сходи озимини досить зріджені.



- Цього року за сприятливої погоди у закарпатських аграріїв є всі підстави зібрати стільки ж зерна, як і 2008 року, - вважає Іван Паук. -Прогнозується, що загальна площа озимих та ярових буде на рівні минулого року - 85 тисяч гектарів. Насінням ярових зернових і технічних культур закарпатські сільгоспвиробники забезпечені в повному обсязі.



Щодо забезпечення аграріїв пальним, то наразі завдяки із представниками нафтотрейдерів, які працюють в області, нині селяни можуть придбати дизпаливо за зниженими цінами - від 3,95 до 4,1 гривні за літр.



Разом з тим, начальник головного управління агропромислового розвитку констатує, що цьогоріч весняно-польові роботи розпочалися в умовах різкого скорочення бюджетного фінансування багатьох агропромислових програм. Так, у 2009 році не фінансуватимуться програми по озимих та ярових культурах та компенсації вартості при купівлі сільгосптехніки вітчизняного виробництва.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також