Віче в Ужгороді вирішило: недовіра чинній владі, люстрація та перевибори мера (ФОТО)

9
1

Безпосередньо звернень, чи заяв не робилося, однак у натовпі панує настрій недовіри чиновникам, котрих називають слабкими та повільними.

Сьогодні на площі Театральній в Ужгород зібрався мітинг для обговорення чинної ситуації.

Обговорили багато питань, але найбільше людей наразі турбує проблема Криму, оскільки цілком зрозуміло, яких результатів слід очікувати від референдуму. Натомість незрозуміло, як поводитиметься Росія після оголошення результатів референдуму. А до війни Україна не готова. Саме таку думу висловили і підтримали на віче.

Однак, пролунала однозначна позиція, що Україна може захищатися, але при цьому не слід розраховувати ні на Європу, ні на США, ні на чинну владу.  Люди готові боронитися самостійно, тому вже завтра організовують перші навчання  поводження зі зброєю  на базі військкомату.

Розповів про свою роботу і Люстраційний комітет міста Ужгород. За тиждень вони встигли зробити наступні речі:

1. Розробили чіткі критерії люстрації.

2. Звернулися  із критеріями та проханням про співпрацю до очільника Закарпатської ОДА Валерія Лунченка, головного прокурора області Олега Сидорчука та голови окружного адміністративного суду Олексія Шешені. Офіційна відповідь на останні, до слова, повинна бути вже завтра, адже чиновникам дали 3 дні для реакції на звернення. Як повідомив голова комітету Василь Маняк, пан Сидорчук вже телефонував активістам та обіцяв, що у завтрашній офіційній відповіді йтиметься про співпрацю та визнання критеріїв люстрації. У цьому контексті закарпатців сильно цікавить, чи буде звільненим одіозний заступник прокурора Іван Кайло,  котрий за інформацією активістів, був замішаний у багатьох нечистих справах.

3. У понеділок ГЛК офіційно звернеться до київських структур на кшталт Генпрокуратури, СБУ тощо з вимогою перестати робити необдумані призначення та радитися з громадою на місцях.

4. На останньому засіданні ГЛК йшлося також про звернення до  інших структур міста, котрі підлягають люстрації, зокрема і до міської ради Ужгорода.

В контексті недовіри до чинної влади активісти загадали і про те, що ВРУ досі не відмінила Комуністичну партію, не створила закону про люстрацію та не покарала чиновників колишньої влади, давши їм можливість утекти закордон.

Тож люди висловили чітке бажання якнайшвидшого переобрання ВРУ по закінченню конфлікту з Росією.

Говорили і про Ужгородські вибори. Вчора на засіданні ВРУ ряду міст, сіл та селищ було призначено дати переобрання голів. Йдеться про декілька сотень населених пунктів. Однак випадок Ужгорода через певні юридичні непорозуміння поки не розглядали. Отож активісти хочуть піднімати це питання найближчим часом.

Виступила перед людьми і Олена Тимошенко, жінка, котра через політичну ситуацію вимушена була  разом із дитиною переїхати в Ужгород. Біженкою себе називати пані Олена не захотіла, але розповіла про ті складні психологічні умови перебування в Криму, де фактично все окупували росіяни. Так само із проведенням референдуму. В Умовах не допуску журналістів та активістів, охорони «зеленими чоловічками», прямої по квартирної агітації, пані Олена висловила впевненість у фальшування результатів опитування кримчан.

В рамках віче, аби виказати свою підтримку жителям Криму,  люди розгорнули на площі великий стяг України і заспівали гімн.

Мукачево.net
 

Коментарі

С
сало

кто это такое "виче"???? Это 70 ущербных которые собрались под дождем флаг подержать????

Читайте також