Від імені угорців Закарпаття: Брензович і Зубанич проти закону "Про середню освіту"

6
22

Очільники угорських організацій Закарпаття опублікували публічну заяву в якій протестують проти Закону України № 0901 «Про повну загальну середню освіту», прийнятого парламентом 16 січня 2020 року.

Заява підписана головою КМКС Василем Брензовичем, головою ДСУУ Василем Зубаничем та головою Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдики Орос.

Вони вважають, що деякі положення Закону, "нехтуючи конституцією та міжнародними зобов’язаннями країни, позбавляють національні меншини можливості навчання рідною мовою".

"Ми шкодуємо, що при підготовці закону до другого читання не були враховані ані рекомендації Венеціанської комісії, ані пропозиції представників національних меншин.

Нас вкрай занепокоює той факт, що, всупереч обіцянкам, нове політичне керівництво України продовжує політику, яку розпочав попередній уряд та яка направлена проти національних меншин.

Якщо закон буде введено у дію, національні меншини країни втратять можливість вільного вибору мови освіти, тому угорські організації закликають Президента держави не підписувати цей закон, загрожує та збереженню мови та самобутності національних меншин, у тому числі й закарпатських угорців", - йдеться у спільній заяві.


Нагадаємо, що згідно з законом про середню освіту приватні школи виведені з-за межі дії 7-ї мовної статті, тобто викладання у цих школах може відбуватися будь якою мовою.

Коментарі

IM
Its may been better...but dont now

Як ся каже ко ся нащо вчив ок!? Я на половину румун і наполовину мадяр from Солотвино і бога вам того шось свободно "розмовляю на рідній і щирій мові українській" но хоть типирь базарю з акцентом і нич ми ниє туйим є! В, паспорті шо у вас пише? Правильно: Українець, можете ви боти румунами, мадярами, поляки і т.д я свободно говорю і по румунськи, мадярський, pula verde, duten pula, lofasz і т.д і т.п,но не пру протів України тане ви, вас туй шось держить? Типирька світ одкритий не СССР од держать вас туй і нипускавуть, їдьте куда хочете вадь туй робіть жийте да не спорю Україна не ідеальна но і там за "бугром" нас нико не чекать хоть і зп більші, всьо залежить від людини як она самореалізуєся... Да я отслужив срочку 2019.10 дмб бов півтора року маслав по всяких там зельонках і коло словацьких пограничних столбів і шо туйим є не умерим, так шо "давайте жить дружно". P.S Всі неадеквати лісом ідуть, ertem?

ДК
До кацапського педераста 22:09

Я х&й положив на твоє бажання ,кацапе. Купи собі клавіатуру з українськими буквами ,лапоть ти рязанський.

Ш
Шухевич

Відпрацьовує карманна падлюка форінти што му усунули у лапу.Слава борцям за незалежну Україну.Слава Васі Стусу.

В
Віруючий

Вірю тільки тим, хто купався на водохреща у Латориці. Слава меру Мукачево!

Д
До21:15

А ну повіш де твоя земля

М
Мирон

Менi не подобается нова назва вароша - Шевченково. Хочу щоб було Козацьково!

ДК
До кацапського педераста 21:01

Педерасте русунсько - піцькарпуцкий , яким дебілом треба бути ,щоб в такому короткому тексті зробити 15 помилок.Навіть мій попугай грамотніший від тупорилого русуна.Таке русунське сміття потрібно спалювати в крематоріях ,щоб воно не засирало нашу землю.

МД
Мадьар до сніжних

Шо вас жаба давить???? Тут шо настроїли українци ?? Лиш продають всьо шо має цини!!!!! Люді ган@они нада вас на озеро дідово і всьо вопрос ришино!

C
cecslrf

До stefan,шо тобі галичани дорогу перейшли !Україна одна з усіма національними меншинами ,не розводь туй політику .Давай приєднуйся до Брензовича ,таких як ти йому якраз на руку ,він получпє вказівку з Будапешту.Колись жили всюди мирно на Україні пока не появилися ,такі полоітики веикі,кожен на себе одіяло тягне.Ше наша покойна бабка казала ,як було колись і при мадярах і при чехах,заставляли в шоколах вчити їхній язик,за то і трохи мадярську знала.Итоже гнобили людей,ти багато знаєш дуже ,як колись було .

Д2
до 21.01.2020 17:23

Василю Шевченко нигда і незнав де то Мукачево та який референдум,ти ся вдарив головов у щось тяжкоє майже,піди до дохтора.....може і поможе тобі а може і ні,но пробуй бо годни тя забрати в дурку насилу.

АГ
абаба- галамага

До нижнєго. Я ши добре мичу мусор в Тису.

КЗ
Каратель закарпуцьких під*р*сів.

Добре ,що ти тільки вівці пасеш . Русуна чогось вчити то лиш калічити його курячий мозочок.

В
Василь

Пропоную референдум на перейминування Мункачово на рiдне Шевченково! Хто за ?

А
абаба-галамага

голичане -то полєкі, пся крев ? кого што они могли навчити, кідь самі лем знавуть з миски-та в рот.То ще в Грицевій шкільній науці Франко описав, як голичане ходили до школи

ДК
До кацапського педераста 16:01

Свине кацапська ,ГАЛИЧАНИ навчили тебе писати цивілізованою мовою . Тепер тебе можна показувати в цирку , як дресировану мавпу.

S
stefan

Зайди-галичани розвонялися. Поки їх тут не було - був МІЖНАЦІОНАЛЬНИЙ МИР. А як стали заселятися генетично модифіковані поляки (галичани) прийшла біда. Натворили біди на сході України, а тепер і тут провокують. Галичани - геть !

ДН
До нижнього

Брензович і Зубанич то не просто гукани а і злодії але добре розводять на гроші мадярів.

І
іштван

І ЗНОВУ ЯК УСЕ ТУПІ ГУКАНИ ПИШУТЬ ВСЯКУ ГИДОТУ!

Z
Zoltan

14.42: як гарно пмшете українською, прямо Шевченко! До ред.: Зубанич Ласло, а не Василь.

ОП
Оргкомітет по збору мадярастів- смоктунів

Увага !!! Всім русуно- дриштократам і мадярастам завтра о 15:30 зібратися у Берегово біля дупи кобили .Програма збіговиська : 1) перепис русуно- дриштократів і мадярастів .2) Цілування дупи кобили . 3) Переможець отримає право відполірувати пуцу у цигана на кобилі .P.S. Циган на кобилі то є вождь русуно- дриштократів питьо гецко.

ВК
венеціанська комісія

венеціанська комісія най ся занимать венеціанськов штукатурков, бо їх консультативні висновки мож зобрати у папку і шпаргит зрана палити. Росія анексувала АР Крим і що зробила венеціанська комісія? ПІсралася у гаті разом з усьов світовов хвальонов демократійов.

БС
березовичам сороскам і зубатим

Закарпатських угорців не існує. Є українці - побзерайте у паспорт і прочитайте шо там пише - українець або українка. Кіть ісьте тупі і не знаєте читати - там вам двуть возможность навчитися читати і писати по-українськи. Кіть хочете ся пользувати утлевелом - пожалуйста, нико вам не заважать - товди ви угорці (іноземці) в Україні і ведіть бізнес, создавайте партії і всьо на світі як громадяни Угорщини, проживаючі в Україні. Тудом? Може вам спіціально житрожопі туда прописати? Коли бляху завезти - у нас утлевел, на державну посаду - українці, кіть бізнес - українці, учитися - опять немтудом, коли права качати - українці, а коли обовязки - мадяр.

Читайте також