Віддайте зароблене!

7
0

Закарпаття має одну з найменших заборгованостей із зарплати в Україні, проте проблем вистачає

На Закарпатті зменшується зарплатна заборгованість: станом на 1 квітня проти 1 березня в області фіксується її зниження на 1,2 млн гривень, або на 9 %. Суттєві зрушення спостережено на економічно активних підприємствах. Тільки за місяць борг ліквідувало 31 підприємство, скорочується він і на підприємствах комунальної власності. Практично не винні зарплату працівникам підприєм¬ства  лісового господарства, що перебувають у сфері впливу обласного управління лісового господарства. Але проблем у цій сфері ще чимало. Більше про те, хто є найбільшими боржниками в області, чому зароблене людям не виплачують, розповіла заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила ЛЯПІНА.

 – Питома вага заборгованості із зарплати в краї становить 0,8 %  загального боргу в країні, – каже Людмила Ляпіна. – Загалом область входить до трійки регіонів із найменшим рівнем заборгованості – після Чернівецької та Івано-Франківської.

 Однак, попри позитивні тенденції останнього місяця, загальна заборгованість залишається немалою, і тут потрібно ще попрацювати. Загалом, як свідчать оперативні дані, за результатами І кварталу 2009-го закарпатцям не виплатили 12 мільйонів 395 тисяч заробленого. Значну частку становлять борги підприємств державної форми власності, які на деяких підприємствах постійно збільшуються  і на які обласна влада практично не має впливу. Неви¬плачений заробіток у підприємств зазначеної форми власності становить 51 % боргу економічно активних підприємств і 35 % загального боргу в області, – уточнює пані Людмила.  

Серед найбільших боржників підприємств державної форми власності – «Солотвинський солерудник», який перебуває в компетенції Мінагрополітики. Незважаючи на те, що це унікальне підприємство зі своїм неоціненним потенціалом гине через байдужість уряду, на ньому ще й зростають борги із заробітної платні шахтарям, гірничорятувальникам: нині їм уже повинні ви¬платити 1,8 мільйона гривень.

 Власне, якщо говорити про борги із заробітної плати в системі Мінагрополітики, то в Закарпатті є ще чимало підприємств, які підпорядковуються цьому відомству, але вони чомусь так і не можуть навести порядок із поверненням заробленого людям. Мова про такі установи, як радгосп-заводи «Ужгородський» та «Червона зірка», що на Ужгородщині. Тисячі гектарів землі цих підприємств лише чекають турботливого господаря, проте Мінагрополітики не поспішає зарадити проблемам – вочевидь, немає політичної волі.

 Не менше хвилює обласну владу і ситуація на державному підприємстві «Батьовський комбінат хлібопродуктів», на якому щомісяця збільшується борг із зарплатні в середньому на 35 тисяч гривень, і станом на 1 квітня 2009 року він становив 437,6 тисячі грн. Неодноразові звернення обласної влади до Держкомрезерву України, в підпорядкуванні якого перебуває комбінат, чомусь завжди натикаються на стіну бюрократії й непорозуміння.

 Приватні підприємства також «грішні». Серед боржників можна назвати ТОВ «МЖК Закарпаття», яке винне своїм працівникам 337,5 тисячі гривень. Ці гроші зароблені важкою працею на будівництві, проте чомусь ніяк не потраплять до людей. До речі, назване підприємство – найбільший боржник із заробітної платні в Ужгороді. За ним «підтягується» ТОВ «Італ-Стар» – 89,8 тисячі гривень.

 Серед інших приватних підприємств, які потрапили до «чорних списків» боржників, можна назвати такі найбільші: ЗАТ «Енран ЗЛК» на Хустщині – 287,5 тис. грн, ВАТ «Мукачівська будкераміка» – 131,9 тис. грн, ВАТ «ЗБВІК» – 129 тис. грн, ТОВ «З-Моде» на Свалявщині – 102,3 тис. грн, ВАТ «Берегівське АТП-12137» – 87,9 тис. грн тощо.

 Треба зазначити, що на рівні області вживаються заходи, аби стабілізувати ситуацію. Щоб посилити контроль за своєчасністю видачі зарплати, створено телефон «гарячої лінії» в головному управлінні та всіх райміськуправліннях праці й соціального захисту населення. Щоденно подається до Мінпраці інформація про звернення громадян із питань своєчасного повернення заробленого, що надходять по «гарячій» телефонній лінії. Крім того, спеціалісти галузевих управлінь ОДА вивчають ситуацію безпосередньо на підприємствах, аби знайти вихід із глухого кута. У лютому цього року розроблено графік ліквідації заборгованості працівникам підприємств й організацій області, встановлено жорсткий контроль за їх виконанням. 

 

Надія ПЕТРІВ, Ужгород

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також