Військовий цвинтар зникає? Ужгородці не можуть знайти могили рідних у мікрорайоні "Шахта" (ФОТО)

33
5

Ужгородці не можуть розшукати могили рідних на цвинтарі, що розташований у мікрорайоні "Шахта", поблизу обласного кардіодиспансеру. Очевидно, що комунальні служби "перестаралися" з розчисткою території та знищили багато надгробків.

Про це повідомив у Facebook ужгородець Андрій Куруц, і розмістив фотографії - на них видно як нині виглядає цей цвинтар:

"Прощавай, кладовище? (Мармуровий надгробок своєї прабаби Мальської відшукати не вдалося. Утилізували?)

Як відомо, на старому військовому кладовищі на вулиці Тімірязєва протягом 1914-1919 років ховали загиблих під час Першої світової війни, усього 1003 людини з 14 країн світу, більшість - чехів, угорців, словаків, австрійців, італійців, угорці, німців, поляків, румунів, росіян, українців. Поховання здійснювали і пізніше.

Чи не найбільше могил – чехословацьких військових, перші з них датуються 1914 роком, останні – періодом Другої світової війни. Також існує невеликий сектор поховань померлих у міжвоєнний час.

Про належне облаштування колишнього військового кладовища у мікрорайоні Шахта йдеться давно. Зокрема до Ужгорода у 2016 році приїздили
представники Міністерства оборони Чехії, партнери Закарпаття з краю Височина, було виділено певну суму коштів для впорядкування території та встановлення меморіалу загиблим воїнам під час Першої світової війни.

Тоді ж було повідомлено, що працівники комунального підприємства «Ужгородський комбінат комунальних підприємств» почали видаляти чагарники та розчищати територію на площі 2-х гектарів.

Упорядковувати кладовище громадські активісти почали ще 2010 року. Про це розповів голова «Спілки чеських легіонерів» Богдан Пилипів.

Спілка ще 2013 році замовила проєкт відновлення цвинтаря часів Першої світової війни запропонований львівським архітектором Оленою Олексюк-Герасименко. Утім він і так залишився проєктом, хоча і був підтриманий конкурсною комісією при управлінні архітектури Ужгородської міської ради.

При чому жодних земляних робіт тут проводити не можна, каже голова Спілки чехословацьких легіонерів. За його словами в архівних матеріалах згадується про поховання тут близько 30 загиблих від черевного тифу, є і понад десяток випадків смертей від холери. Отже, ніхто не дає гарантії, що разом із коренем не буде «витягнуто» на світ якусь небезпечну інфекцію.

Нещодавно старий цвинтар на "Шахті" знову опинився у епіцентрі скандалу.

29 листопада на сесії Ужгородської міської ради депутати розглянули ряд земельних питань, зокрема і щодо "зеленої зони" перед обласним кардіодиспансером в мікрорайоні “Шахта”. Виявилося, що мова йде саме про територію колишнього військового цвинтаря.

Тоді, всупереч Генеральному плану міста під будівництво гаражів громадянам були безоплатно передані дві ділянки площею. Раніше було передано ще 8 ділянок у цьому ж районі - під гаражі та будівництва приватних будинків.

За відповідний проєкт рішення №544 проголосував 31 депутат міськради. При чому три фракції проголосували одноголосно: Рідне Закарпаття (Віталій Глагола), Європейська Солідарність (Андрій Риба), ОПЗЖ (Андрій Погорєлов).

Згодом це рішення було скасовано через широкий резонанс. Але якою буде подальша доля історичного військового цвинтаря і чому там зникають надгробки наразі невідомо...





Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

БГ
Будьмо Геи

Ладно, всем пока, у нас в крымськ1й дурц1 зараз процедуры. Нижнього бурятского РУСИНа це тоже касается

БГ
Будьмо Геи

Зразу видно тут жили коренни вукраинци

Р
РУСИН

Немає жодної будівоі , що НЕ стоїть на чиїхись кістках. Планета -зірка Земля існує не 2021 рік і не мільйони років, а МІЛЬЯРДИ РОКІВ . Демагоги , вивчайте історію створення планет -зірок . До речі, смішно читати про похрваних українців на цьому цвинтарі . Це не так .

С
Синічкін

Нелюди

М
Михайло

Збудоване житло на могилах стане могилою тих хто там житиме. і тим хто завідома робить все для того, щоб на цвинтарі виросло місто.

Читайте також